RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Gradnja zgrade muzeja počinje idućega mjeseca

Napisano 28.05.2011. 11:34

Kreševo - Sredinom lipnja izgradnja novog zdanja uz Franjevački samostan

Gradnja zgrade muzeja počinje idućega mjeseca
 

■ Zgrada muzeja gradit će se 18 metara zapadno od samostana
■ Gradit će se na spoju putova koji od fra Andrijine ćuprije vode k postojećem samostanu
■ Izložbeni prostor u novome muzeju prostirat će se na tri etaže

Sredinom lipnja započet će izgradnja nove zgrade muzeja Franjevačkog samostana Kreševo. Zdanje će se graditi iza samostana, na spoju dvaju putova koji od fra Andrijine ćuprije vode k samostanu. Prema riječima kreševskog gvardijana fra Ivana Pervana, projekt je izradila projektantska kuća "Tadić" iz Žepča, a ugovor o izvođenju građevinskih radova potpisan je s privatnim poduzećem Nikodil iz Kiseljaka. Zdanje će se sastojati od suterena, prizemlja i potkrovlja. Nalazit će se zapadno od samostana, na udaljenosti od 18 metara.

Trokrako stubište

Prema predviđenom projektu, objekt će zauzimati dio postojećeg parking-platoa, a s južne strane graničit će s postojećom prometnicom. Glavni ulaz u objekt bit će sa sjeverne strane, s platoa parkinga. S istočne strane je predviđen pomoćni ulaz u suteren. Sa zapadne strane, neposredno uz prometnicu, predviđen je ulaz u kotlovnicu u suterenu, dok je ekonomski ulaz na istočnoj strani objekta. Suteren će imati neto 218,10, prizemlje neto 213,50, a potkrovlje oko 167 četvornih metara prostora. Izložbeni prostor rasprostire kroz tri etaže. Vertikalnu komunikaciju u objektu čini prostrano, trokrako stubište koje je projektirano u središnjem dijelu objekta i povezuje sve tri etaže.

Graditeljska cjelina

Sadašnji muzej sastoji se od postava iz oblasti rudarstva, postava o kovanju, zbirke alata i proizvoda stolarskog, postolarskog, krojačkog, tkalačkog i opančarskog obrta, zbirke ručnih radova, sakralnog dijela (kaleži, monstrance, svijećnjaci i dr.) i mnogo toga drugoga. Vrijedna povijesna zbirka danas se čuva u neuvjetnim, slabo osvijetljenim, skučenim i nenamjenskim podrumskim prostorima samostana. Novo zdanje muzeja svojim izgledom će se uklopiti u postojeću arhitektonsku stvarnost. Sadašnji izgled samostana: boja fasade, obrada sokla, profilacije oko prozora, oblik, dimenzije i materijalizacija prozora, krovni pokrov i nagib krovnih ploha, visina nadzide i vijenac ispod krova, kao i krovne badže, elementi su koji se ponavljaju i na muzeju, ističu projektanti koji projektiranjem muzeja nisu narušili graditeljsku cjelinu nacionalnog spomenika, nego će, naprotiv, biti upotpunjena gradnjom novog objekta.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi