RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kao 'konstitutivan narod' Hrvati teško ostvaruju svoja prava u Sarajevu nakon rata

Napisano 28.05.2011. 11:44

Kao 'konstitutivan narod' Hrvati teško ostvaruju svoja prava u Sarajevu nakon rata

General Vlado Džojić: HVO nikada nije bio agresorska vojska, HVO je bio obrambena sila

U organizaciji Koordinacije udruga HVO-a Grada Županije Sarajevo obilježena je 19. obljetnica osnivanja brigade "Kralj Tvrtko" HVO-a Sarajevo. Tim povodom predstavnici Koordinacije položili su vijence i upalili svijeće za sve poginule branitelje ove brigade ispred crkve Presvetoga Trojstva u Novom Sarajevu. Ovom činu, uz bivše pripadnike sarajevskog HVO-a, nazočili su i predstavnici političkog, javnog i kulturnog života grada, županije i Federacije BiH, nakon čega je u Domu Oružanih snaga BiH održana i svečana akademija.

Obećanje za spomenik

Tim povodom o osnivanju brigade govorio je prvi zapovjednik brigade „Kralj Tvrtko" Ivan Vulić. Prisjećajući se tih dana, Vulić je podsjetio na činjenicu da su 102 pripadnika ove brigade dala svoje živote u obrani grada Sarajeva te dodao kako je ona brojala oko pet tisuća bojovnika. Brigadir Željko Jukić također je govorio o nastanku brigade HVO-a u Sarajevu te njezinu sudjelovanju u obrani grada. Prema njegovim riječima, i pored svega što se događalo tijekom četverogodišnje opsade grada i žrtava, nakon rata Hrvati kao konstitutivan narod teško ostvaruju svoja prava u Sarajevu. Velik pljesak pobrao je predsjednik Zelenih beretki Emin Švrakić koji je obećao da će uložiti sav trud kako bi se izgradio spomenik poginulim braniteljima sarajevskog HVO-a. Nakon što je izrazio sućut obiteljima čiji su članovi poginuli u Sarajevu, Švrakić je kazao kako je i prije osnutka sarajevskog HVO-a suradnja između hrvatskih udruga i Beretki bila na zavidnoj razini.

HVO bio obrambena sila

Pozdrave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića prenio je general HVO-a Vlado Džojić. On je naglasio da HVO nikada nije bio agresorska vojska, HVO je bio obrambena sila.
- Žalosna je činjenica da još uvijek ima pojedinaca i skupina koji HVO smatraju agresorskom vojskom, naglasio je general Džojić. Don Tomo Knežević, sad već bivši ravnatelj Ureda katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH, u vrijeme ratnih zbivanja i opsade grada bio je ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, bez čije su pomoći mnogi mogli umrijeti od gladi u opkoljenom Sarajevu. U tom ratnom vihoru bio sam sretan zbog svih onih mladića koji nisu napustili Sarajevo i pobjegli. Domovinski rat je nosio i svoju odgovornost. Svatko je na svoj način doprinosio da se obrani dom, obitelj, za slobodu u miru. Katolička crkva je preko svog Caritasa dala prilog u svemu tomu, kazao je don Tomo Knežević.

Slično je kazao u svom obraćanju i fra Mika Stojić, ravnatelj Caritasa Biskupske konferencije BiH. Hvala svima koji su u ratu ostali ljudi. Oni koji su poginuli, dali su najviše, ne smiju se zaboraviti, naglasio je fra Mika Stojić. Nakon svečanog dijela u salonu i vrtu Doma Oružanih snaga BiH upriličen je domjenak i druženje uz tamburaški orkestar Lira.
 
HVO je imao dobru suradnju s teritorijalnom obranom
■ U dvorani Franjevačkog samostana sv. Ante na sarajevskom Bistriku obilježena je 19. obljetnica osnutka HVO-a Sarajevo. Ovaj pak događaj organizirala je Udruga organizatora otpora, umirovljenih i razvojačenih branitelja sarajevskoga HVO-a. Predsjednik udruge prof. dr. Marinko Pejić podsjetio je u prigodnom obraćanju na okolnosti pod kojima je početkom 90-ih, u okviru HGD-a BiH, osnovano Hrvatsko vijeće obrane u Sarajevu i iznimno dobru suradnju koju je sarajevski HVO u to vrijeme imao s Teritorijalnom obranom i drugim postrojbama koje su branile glavni grad BiH od agresije.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi