RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Halid Genjac "obrazlaže" Europskom parlamentu stavove Crkve: Katolička crkva je protiv federalizacije BiH

Napisano 10.02.2017. 21:06

Predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac uputio je pismo Klubu zastupnika Europske narodne stranke (EPP) u Europskom parlamentu, u čijoj asocijaciji SDA ima status promatrača.

Genjac je pismo uputio u povodu idućeg zasjedanja Europskog parlamenta na kojem će biti razmatrana Rezolucija o napretku Bosne i Hercegovine u 2016. godini.

-U Rezoluciji je dana precizna ocjena stanja i predloženi su principi za rješavanje niza otvorenih pitanja. Ovim povodom se zahvaljujemo Europskom parlamentu na konstantnoj podršci napredovanju naše zemlje u procesu ostvarivanja kriterija za članstvo u Europskoj uniji. Moram, međutim , u ime SDA izraziti neprihvatljivost neodređene formulacije „principi federalizma i decentralizacije“ u novom paragrafu 2a. u Prijedlogu Rezolucije i upozoriti na posljedice takve neodređenosti – navodi se u pismu.

"Etničkim čišćenjima narušena mulietnička struktura BiH, posebno u RS" 

Genjac ističe da hrvatski parlamentarci u Europskom parlamentu, već treći put predlažući iste amandmane, insistiraju da se u Rezoluciji o BiH uvrsti formulacija o potrebnim promjenama koje će uključivati i „principe federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavljanja“.

-Podsjećam Vas da je prilikom prvog predlaganja takvog amandmana , na Rezoluciju o Izvještaju o 2014. godini, Europska komisija upozorila Europski parlament „da Europska Unija nema nadležnost u pogledu unutarnje strukture države“. Ustavno uređenje Bosne i Hercegovine, kao što Vam je poznato, visoko je federalizovano. U nastojanjima da se zaustavi rat uspostavljen je komplikovan i nefunkcionalan sistem sa pet nivoa vlasti, sa 14 parlamenata, vlada i pratećom administracijom na tim nivoima. Pod uticajem ratnih djelovanja  i rasprostranjene kampanje etničkog čišćenja narušena je tradicionalna nacionalna izmiješanost stanovništva koja je bila karakteristična za cijeli prostor BiH. Posljedice su posebno vidljive u djelovanju rukovodstva entiteta Republika Srpska. Europski parlament, zbog toga, s pravom izražava zabrinutost zbog sve veće prisutnosti separatističkih zahtjeva i brojnih opstrukcija iz tog entiteta. Uprkos tim iskustvima pojavljuju se zahtjevi za dodatnom teritorijalizacijom etničkih interesa – piše Genjac.

Principi federalizma i decentralizacije, naglašava, shvaćeni u smislu europskih vrijednosti i suvremenih demokratskih standarda su apsolutno prihvatljivi. Međutim, njihova interpretacija u zalaganjima i stavovima hrvatskih parlamentaraca i HDZ-a BiH je, navodi Genjac, neprihvatljiva i sa dalekosežnim štetnim posljedicama za budućnost Bosne i Hercegovine

HDZ BiH želi teritorij prema kriteriju etničke većine 

-Naime, već od 2015., godine kada se prvi put u Rezoluciji o BiH pojavila formulacija „principi federalizma i decentralizacije“, HDZ BiH sve otvorenije insistira na etničkom principu federalizacije, što je zapravo opasno insistiranje na podjeli teritorija prema isključivom kriteriju etničke većine. Pri tome se poziva upravo na rezolucije Europskog parlamenta kao direktnu podršku njihovim stavovima. Ovih dana, najavljujući i očekujući „principe federalizma“ i u Rezoluciji o BiH za 2016 godine, HDZ BiH radikalizira takve zahtjeve.

Treba napomenuti da ovakve stavove ne podržava Katolička crkva u BiH. Biskupska konferencija je u više navrata isticala da stvaranje trećeg, etnički hrvatskog entiteta nije u interesu cjelokupnog hrvatskog nacionalnog korpusa u BiH. Obzirom da je stanovništvo etnički izmiješano na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, jasno je da federalizacija države na etničkom principu ne može osigurati ravnopravnost ni narodima ni građanima niti može osigurati stabilnost i funkcionalnost države. Naprotiv, takve jedinice bi bile prostor diskriminacije svih građana koji ne pripadaju većinskom narodu, a njihovom uspostavom bi se ojačale separatističke tendencije – ističe Genjac u pismu Klubu zastupnika Europske narodne stranke (EPP) u Europskom parlamentu.

Također, ponavlja da se „prilikom insistiranja na uspostavi etničkih federalnih jedinica koje neminovno vode ka raširenoj diskriminaciji“ HDZ BiH poziva na Rezolucije parlamenta Europske unije koja je utemeljena upravo na principu jednakosti svih građana.

Federalizacijom Hrvati ostvaruju "poražene ratne ciljeve"

-Koncepcija „ federalizacije“ kakvu zagovara HDZ BiH, ne samo da je suprotna europskim standardima i principima, već podriva i ustavnu strukturu države pažljivo uspostavljenu Dejtonskim mirovnim sporazumom. Takvom se koncepcijom nastoje ostvariti poraženi ratni ciljevi, što izaziva destabilizaciju i udaljavanje BiH od njenog europskog puta. Vjerujem da i Vi smatrate da se svaka reorganizacija Bosn"e i Hercegovine na njenom europskom putu treba zasnivati na principima njene unutarnje reintegracije i osiguranja jednakih prava svim narodima i svim građanima na cijelom teritoriju države, a ne na produbljivanju etničkih i teritorijalnih podjela – zaključuje Genjac u pismu i poziva zastupnike EPP-a da uzmu u obzir “navedene činjenice prilikom razmatranja Rezolucije o Bosni i Hercegovini na zasjedanju EP 14.i 15. veljače”, zaključio je Halid Genjac, predsjednik Kluba Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH i Glavnog odbora SDA.  


Nema komentara

Anketa

Ustavi