RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HDZ BiH optužio Vladu HNŽ da "uništava hrvatske institucije i pogoduje Bošnjacima"

Napisano 29.07.2010. 14:55
HDZ BiH

Koalicija HDZ 1990 - HSP nastavlja s ugrožavanjem strateških institucija i ustanova s hrvatskim predznakom, kako bi ostala na vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), tvrdi se u priopćenju iz HDZ-a BiH. 

Posljednja je u nizu takvih odluka Vlade i njezina predsjednika Srećka Borasa donošenje Nacrta zakona o visokom obrazovanju, koji bi mogao ostaviti katastrofalne posljedice po Sveučilište u Mostaru.

HDZBiH razumije potrebe vladajuće koalicije HDZ-a 1990 i HSP-a da udovolje nastojanjima bošnjačkih koalicijskih partnera u rješavanju statusa Univerziteta "Džemal Bijedić", no to nipošto ne znači da HDZ 1990 i HSP imaju mandat zagovarati Nacrt zakona kojim se dovodi u pitanje opstojnost jedine visokoobrazovne ustanove na hrvatskome jeziku u BiH. Koalicija HDZ-a 1990. i HSP-a ovime je dosegnula vrhunac podaničke politike koja ima za cilj uništiti sve ono što ima hrvatski predznak u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, tvrdi se u priopćenju.

Katastrofalan odnos prema pitanjima od vitalnoga hrvatskog nacionalnog interesa Vlada je započela već u svojim prvim danima imenovanjem kadra bošnjačke nacionalnosti na poziciju komesara u Ministarstvu unutarnjih poslova HNŽ-a. Uslijedilo je namjerno izostavljanje financiranja javnih medija na hrvatskome jeziku u BiH, zatim donošenje Zakona o javnim prihodima kojim su u značajnoj mjeri oduzeta sredstva općinama s hrvatskom većinom i gradu Mostaru, županijski proračuni za 2008., 2009. i 2010. godinu u potpunosti su pogodovali većinskim bošnjačkim područjima, Vlada je zaustavila i investicije na većinska hrvatska područja, a s druge strane izdašno je financirala projekte poput Medrese i ostalih islamskih ustanova u HNŽ-u, Vlada je ukinula i sredstva za Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, županijska knjižnica je na rubu egzistencije, a zapošljavanjem 300 radnika po stranačkoj liniji u županijskim institucijama grubo je narušen balans u korist bošnjačkoga naroda, a na štetu Hrvata.

Ovakvim odnosom HDZ 1990 i HSP omogućili su da policija, financije, pravosuđe, obrazovanje, znanost, kultura, turizam i prostorno uređenje budu pod potpunom kontrolom bošnjačkih stranaka u HNŽ-u, koja je po sastavu stanovništva većinska hrvatska županija.

HDZBiH se sa svojih pet zastupnika, kao oporba, kroz skupštinsku proceduru političkim sredstvima borio da navedene odluke ne prođu ukazujući i vladi i javnosti na njihovu pogubnost, a istodobno predlažući rješenja koja bi bila na dobrobit svih građana.

Nažalost, vladajuća koalicija u četiri godine nije prihvatila ni jedan amandman HDZ-a BiH, već je nastavila sa svojom podaničkom politikom.

HDZBiH poziva Vladu HNŽ-a te HDZ 1990 i HSP da barem u posljednjim mjesecima svoje pogubne vladavine zanemare uskostranačke interese i prestanu s uništavanjem institucija i ustanova s hrvatskim predznakom, stoji na kraju priopćenja iz HDZ-a BiH.

Fena


Nema komentara

Anketa

Ustavi