RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

I dragovoljci iz RH poklonili se nedužnim žrtvama rata

Napisano 29.07.2010. 14:30
Doljani - Spomenik

Na Stipića Livadi (Doljani, općina Jablanica) obilježena je 17. godišnjica stradanja 39 hrvatskih branitelja i civila koje je 1993. poubijala Armija BiH. Na mjestu nedužne smrti 33 pripadnika HVO-a i šest civila, uz rodbinu stradalih, okupilo se mnoštvo vjernika, građana pristiglih iz susjednih krajeva - Rame, Mostara, Širokog Brijega, Kupresa, Posušja, Tomislavgrada, Gruda, kao i braniteljskih udruga iz Hrvatske.

Položeni vijenci


Već tradicionalno, na Stipića Livadi sjeni poginulih u pohode dolaze branitelji iz Vukovarsko-srijemske županije. Autobus branitelja iz tog dijela Republike Hrvatske nakon boravka u Širokom Brijegu, gdje su bili gosti širokobriješkim dragovoljcima i veteranima, nazočili su i sv. misi na Stipića Livadi.

Prije mise na spomen-obilježje položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici susjednih općina, županija i političkih stranaka. Spomen-misu, uz koncelebraciju desetak svećenika, predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar. U nadahnutoj propovijedi provincijal je posebice govorio o svetom činu žrtve i spomenu na nedužne branitelje i civile, kazavši da žrtva ima poseban značaj u životu svakog čovjeka.

Jedinstvo Hrvata

- Žrtvovati se, znači dati sebe Bogu, kazao je fra Ivan te pozvao na jedinstvo hrvatskog naroda u ovom povijesnom trenutku.

- Svih proteklih godina uporno se govori o jedinstvu hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, ali od toga nema ništa, kazao je fra Ivan očito aludirajući na političke prilike u BiH i hrvatsku ulogu u toj politici. Lijepo vrijeme na Stipića Livadu i ove godine privuklo je dvije do tri tisuće ljudi, među njima najviše pripadnika nekadašnjih braniteljskih postrojbi, kao i rodbine i prijatelja poginulih. Također, među njima su viđeni i članovi različitih političkih stranaka, nastojeći tako u predizborno vrijeme upisati koji promidžbeni bod. Rijetko koja politička stranka hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini nije imala svoje izaslanstvo.

Večernji


Nema komentara

Anketa

Ustavi