RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HDZ1990: U Sarajevu nema školovanja po hrvatskom programu

Napisano 04.03.2010. 07:32
Hdz1990

Glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar rekao je da hrvatska djeca, kada je riječ o Sarajevu ili nekim drugim mjestima u BiH, nemaju mogućnost školovanja po programu koji se provodi u većinski hrvatskim područjima.

Komentirajući činjenicu da šest škola u kantonu Sarajevo ima usklađen plan i program rada sa obrazovnim sistemom islamskih zemalja, Vegar je izjavio Srni da se javne institucije u BiH nerijetko koriste za vjerska i neka druga učenja i ocijenio da se ustavno načelo sekularne države ne poštuje. 
 
-Sva djeca u BiH moraju imati adekvatno obrazovanje u skladu sa svojom nacionalnom tradicijom i u skladu sa suvremenim tokovima europskog obrazovanja-, istaknuo je Vegar. 
 
On je podsjetio da je predsjednik stranke Božo Ljubić i ranije upozoravao na ovaj problem kroz slučaj ravnateljice Javne ustanove "Djeca Sarajeva" Razije Mahmutović koja je u sarajevske vrtiće uvela vjeronauku. 
 
Vegar naglašava da se moraju poštivati zakoni i ravnopravnost svih naroda kao i njihova prava među kojima je materinski jezik i nacionalni plan i program. 
 
Na području Kantona Sarajevo šest osnovnih škola uskladilo je dio plana i programa rada sa obrazovnim sistemom bliskoistočnih, odnosno islamskih zemalja, koje su uz pomoć vlasti Kantona Sarajevo financirale njihovu izgradnju. Škole su izgrađene u sarajevskim naseljima Osijek, Ilidža, Ilijaš, Grbavica, a zbog čega je to urađeno odgovor trebaju dati bošnjačke vlasti u Sarajevu, ali i Federaciji BiH.
 
Iz Ministarstva obrazovanja i znanosti Kantona Sarajevo Srni je rečeno da je rad ovih škola, među kojima su i jordanske "Al Amel" u sarajevskom naselju Osijek i "El Manar" na Ilidži, usklađen sa zakonom i da nadležne inspekcije redovno obilaze te obrazovne institucije.

Nema komentara

Anketa

Ustavi