RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HSP Đ-J: Hrvatima je uskraćeno pravo da izaberu svog člana Predsjedništva BIH

Napisano 03.03.2010. 10:26
HSP-Vuk

Hrvatska stranka prava Đapić-dr. Jurišić podržava odluku Suda za ljudska prava u Strasbourgu da se ostalima omogući sudjelovanje u kandidaturi i izboru za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali da se isto pravo mora primijeniti i na Hrvate.

Iako su Hrvati konstitutivni narod, iz HSP-a Đ-J ističu kako im je to pravo uskraćeno.

HSP smatra neprimjernim pozivanje na izmjenu izbornoga zakona isključivo u slučaju ostalih, dok se sustavno kršenje volje hrvatskog biračkog tijela u izboru člana Predsjedništva BiH u potpunosti zanemaruje. "Iako postoji pozicija hrvatskoga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine ona je grubo zloupotrijebljena od strane dijela bošnjačkog biračkog tijela i dijela bošnjačkih stranaka te danas tu dužnost obnaša Željko Komšić", ističe se u priopćenju.

Iz te stranke navode podatak kako je u Zapadnohercegovačkoj županiji, kao većinskoj hrvatskoj, Željko Komšić dobio manje od 1,8 posto glasova što, kako ističu u toj stranci, govori da se nije ispoštovala volja hrvatskoga biračkoga tijela.

HSP poziva relevantne političke subjekte da se u sklopu izmjena Izbornog zakona precizira dio koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH.

HSP smatra ključnim pitanjem onemogućavanje zlouporabe pomoću koje bošnjačka većina bira hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, to jeste definiranje Izbornoga zakona koji će omogućiti Hrvatima da izaberu hrvatskoga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju.

fena


Nema komentara

Anketa

Ustavi