RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HNS: Presuda hercegbosanskoj šestorci ne smije biti korištena za političko rješavanje odnosa u BiH

Napisano 27.11.2017. 23:14

Tijekom sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koja je održana danas u Mostaru, a tijekom koje je razmatrana aktualna politička situacija s osvrtom na presudu suda u Hagu koja se očekuje 29. studenoga, istaknuto je kako nikakva presuda ne može utjecati na poziciju Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH niti smije biti korištena za političko rješavanje ključnih pitanja u odnosima u BiH.

Predsjedništvo HNS-a BiH odlučno odbacuje kvalifikaciju 'udruženog zločinačkog pothvata' kojom se, kako kažu, 'pokušalo optužiti i nametnuti krivnju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj zajednici/republici Herceg Bosni, HVO-u i ostalim institucijama Hrvata u BiH', te očekuje izricanje oslobađajuće presude u slučaju 'Prlić i ostali' koja se očekuje 29. studenog ove godine, prenosi Fena.

HNS BiH ne može prihvatiti nikakvo nametanje kolektivne krivnje osobito ako se imaju u vidu akti suda prema kojima je definiran isključivo institut individualne odgovornosti, priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a BiH.

Predsjedništvo HNS-a BiH također smatra kako će ovom presudom biti okončan angažman Haškog tribunala u pokušajima preoblikovanja odnosa unutar BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi