RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hoće li podjela rijeke zaustaviti investiciju od 100 milijuna eura?

Napisano 20.10.2011. 19:26

SBŽ - Sporne hidrocentrale na entitetskoj rijeci Ugar

Hoće li podjela rijeke zaustaviti investiciju od 100 milijuna eura?
 
Koncesije - Spor je nastao oko toga što pola rijeke pripada Federaciji, a pola RS-u

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi te podjela rijeke Ugar na dva entiteta doveli su u pitanje investiciju vrijednu više od stotinu milijuna eura austrijske tvrtke Inter Energo Kelag u obnovljive izvore energije. Kelag je već kupio tri hidrocentrale u RS-u i gradi nove tri na graničnoj rijeci dva entiteta.

Pravična naknada

Državna komisija BiH za koncesije tvrdi da je sve urađeno nezakonito jer pola rijeke pripada FBiH, a svi prihodi od koncesije završavaju u blagajni RS-a. Mato i Mijo Grgić te Ahmet Krkić danima pokušavaju ostvariti svoje pravo na pravičnu naknadu od poduzeća EHE d.o.o. iz Banje Luke jer im investitori prekopavaju posjede bez njihova znanja i uništavaju imovinu. Njihovi posjedi su u FBiH, a koncesionar je dobio dozvole za hidrocentralu Novakovići od Republike Srpske samo na dio rijeke koji joj pripada. Na trasi kroz koju prolazi hidrocentrala Novakovići naknadu za uništavanje posjeda zasad traže samo trojica vlasnika, međutim na zemljištu kroz koje će prolaziti nove hidrocentrale koje se trebaju graditi na Ugru bit će ugroženo daleko više stanovnika Kričića i Jejića.
- Pedeset domaćinstava zapravo bi bilo onemogućeno, odnosno ponovno istjerano i protjerano od tih i takvih radova i opasnosti koje nose te cijevi sa sobom, kaže Tadija Šugić, stanovnik Kričića.

Slobodan Lončar, direktor poduzeća EHE d.o.o. Banja Luka koje je kći austrijskog Kelaga, kaže:
- Nama Vlada daje suglasnost da gradimo malu hidrocentralu i ona više nema nikakve ingerencije nad tim. Mi rješavamo sve probleme, ali najveći nam problem predstavljaju neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Ustvari nepovezani registar i zemljišno-knjižni ulošci. U katastrima i geodetskoj upravi nisu dobro riješeni ti imovinsko-pravni odnosi. Imovinsko-pravni odnosi nisu, izgleda, riješeni ni na razini entiteta jer se nakon pet godina od početka gradnje hidroelektrane Novakovići  pojavljuje državna komisija za koncesije koja tvrdi da je Ugar granica dva entiteta i da je sve dosad urađeno na dijelu rijeke koja pripada Federaciji nezakonito.

Mimo zakona

- Problem se jednostavno riješi. Nadležna građevinska inspekcija s područja FBiH zaustavlja građevinske radove na području Federacije, a građevinska inspekcija s područja RS-a na području RS-a ako se izvode mimo zakona. Onda se daje obveza izvođaču radova da riješi imovinsko-pravne odnose, da riješi pitanje dobivanja građevinske dozvole i osnove za ulazak u posjed. Smatram da to nije urađeno u skladu sa zakonom, kaže Hamed Mešanović, predsjednik državne komisije za koncesije, i dodaje da koncesije na entitetskim rijekama dodjeljuje Vanjskotrgovinska komora BiH.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi