RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatski povratnici fizički spriječili iskapanja koja im uništavaju selo

Napisano 20.10.2011. 19:32

Sukob zbog rudnika – Hrvatski povratnici blokirali cestu do nalazišta ugljena

Hrvatski povratnici fizički spriječili iskapanja koja im uništavaju selo

Mukama hrvatskih povratnika u travničko selo Grahovčiće, župa Brajkovići, nikad kraja. Rudnik ugljena „Abid Lolić“ iz Bile godinama je potkopavao selo. Prije osam godina rudnik je prestao s iskapanjima, a odnedavno to, bez ikakva odobrenja, čine Bošnjaci iz okolnih sela.

Opasna iskapanja

„Otac sam šestero djece i nemam drugog načina kako ih prehraniti. Neka mi netko da posao, ja više neću ovdje kopati ugljen. Znam da je opasno ući u jamu, ali bilo je opasno i '93. braniti BiH pa sam je branio, a danas mi ista ta država ne da da zaradim marku za preživljavanje“, kazao nam je Zeir Hasanović, jedan od 15-ak Bošnjaka koji mjesecima, bez bilo kakva odobrenja, ali i zaštitne opreme kopaju ugljen u Grahovčićima i prodaju ga.
„I ja sam se borio za ovu državu, a meni nije dopustila da živim od ugljena u Grahovčićima. Prvi sam se u Grahovčiće vratio 1999. godine i otišao nakopati ugljena za zimu. Odmah je izašla policija i spriječila me u tomu. I ja sam otac petero djece, živim od nadnica, bez stalnog posla godinama. Tri sam mjeseca spavao u automobilu, dok mi kuća nije obnovljena“, ispričao nam je Žarko Barbić, povratnik u Grahovčiće. Osim što im uništavaju kuće i zemljište, nelegalna iskapanja oštetila su i lokalnu cestu kojom se sva iskopana ruda prevozi.

„Ovo je prevršilo svaku mjeru. Mi gradimo, oni uništavaju. Nastavi li se ovako, ja ću ponovno iseliti iz Grahovčića u koje sam se vratio prije 11 godina“, kaže Tomo Čuturić, stopostotni invalid Domovinskog rata. Hrvatski povratnici i Bošnjaci koji iskapaju ugljen u Grahovčićima, a čija sigurnost je također ugrožena ulaskom u jame bez odgovarajuće opreme, skoro svakoga dana međusobno se sukobljavaju. Zasad samo verbalno. Hasanović tvrdi da ga je skupina hrvatskih povratnika vrijeđala na nacionalnoj osnovi, a Valentin Matošević, predsjednik Vijeća MZ Grahovčići, kaže da je uoči najavljenih mirnih prosvjeda u Grahovčićima spriječio fizički napad na njegova oca na kućnom pragu. Nastave li se iskapanja, novi sukobi su neminovni, a spriječiti iskapanja, i to fizičkom blokadom ceste do iskopa, danas su odlučili hrvatski povratnici u Grahovčiće. Posljednja je to opcija koja im je ostala na raspolaganju kako bi zaštitili selo od urušavanja.
„Osam mjeseci šaljemo dopise različitim institucijama za koje smo vjerovali da su mjerodavne reagirati i zaustaviti nezakonita iskapanja i prodaju, u stvari krađu ugljena. Obraćali smo se svima, od općinskih preko županijskih do federalnih institucija vlasti, ali nikakve reakcije nema.

Mali broj povratnika

„Posljednja nam je opcija blokirati cestu“, objasnio nam je Valentin Matošević, predsjednik Vijeća MZ Grahovčići. Povratnici u Grahovčiće za stanje u selu krive i rudnik „Abid Lolić“ jer nije niti pokušao spriječiti nelegalna iskapanja na svome zemljištu. Mještani su odlučni ustrajati u svakodnevnim blokadama ceste jer kažu i oni su se borili za BiH, i to za pravnu državu koja će biti ista za sve. Iskapanja u Grahovčićima smatraju glavnim krivcem za loše rezultate povratka.
„Zašto bi se netko vraćao i obnavljao kuću koja će uskoro popucati, možda se i urušiti. Mi želimo ostvariti pravo na povratak i miran život, a to nemamo jer iskapanja su znatno narušila stanje sigurnosti na ovom području“, tvrdi Matošević.
Od prijeratnih tri tisuće žitelja Grahovčića, etnički čistog hrvatskog sela, do danas ih se vratilo oko sedam posto. Ne reagiraju li institucije za zaštitu zakonitosti, hrvatskih povratnika u Grahovčićima bit će svakim danom sve manje.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi