RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hodočašće povjerenja na zemlji

Napisano 06.09.2010. 14:56

Prvi put u BiH - Ekumenski susreti u organizaciji ekumenske zajednice Taize

Hodočašće povjerenja

Više od 600 mladih iz cijeloga svijeta tražilo je mir, vjeru, povjerenje i ljubav u Sarajevu

Ekumenski susreti "Hodočašće povjerenja na zemlji", u organizaciji ekumenske zajednice Taize, jučer su završili u Sarajevu.

Druženje mladih
Zajednica Taize iz Francuske godinama organizira ekumenske susrete na kojim se u gradovima diljem svijeta uz molitvu, radionice, razgovore mladi druže i pronalaze u sebi mir, povjerenje, vjeru i ljubav. Ovi susreti prvi put su održani u Bosni i Hercegovini na poziv kardinala Vinka Puljića i mitropolita Nikolaja. Središnje mjesto održavanja bila je Skenderija gdje su se odvijali molitveni susreti. Gosti iz Poljske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske, Rumunjske, Španjolske, Portugala, Francuske, Italije, Austrije i Engleske, njih više od 600, bili su smješteni u sarajevskim obiteljima. Govoreći o susretima "Hodočašće ljubavi na zemlji" koji su se održavali u Sarajevu, prior ekumenske zajednice Taize brat Alois istaknuo je da godinama mladi iz BiH posjećuju Taize, a da je sada 600 mladih hodočasnika iz svijeta došlo u Sarajevo da zajedno grade povjerenje i mir, prenosi Fena.

Taiza-1C

Kardinal Vinko Puljić, govoreći o ideji organizacije susreta, rekao je da je Sarajevu kao gradu koji je bio simbol patnje i stradanja potrebna pozitivna energija te da preko ovih susreta ono postaje mjesto izgradnje mira i zajedništva. Paroh sarajevski Vanja Jovanović rekao je da se čovjek nikada više nije kretao, da mu je danas sve dostupno, a opet da nikad nije bio više usamljen.

Taiza-1B

Zajednička molitva
Naglasio je da su susreti ove vrste osobni, stvarni, a ne susreti preko interneta te dodao da se na ovim susretima molilo za mir u svijetu.
Organizatori susreta zahvalili su obiteljima koje su primile mlade hodočasnike. U večernjim satima održana je zajednička molitva na kojoj su sudjelovali kardinal Vinko Puljić i mitropolit Nikolaj.

Taiza-1A

U nedjelju, zadnjeg dana susreta održana je zajednička molitva u crkvi sv. Josipa na Marijin-dvoru. A nakon ove molitve i pozdravnoga govora brata Aloisa, mladi hodočasnici otišli su iz Sarajeva.
Prethodnih dana održan je niz radionica na kojima su mladi sarajevski gosti upoznati s poviješću i kulturom etničkih, vjerskih i kulturnih zajednica u Bosni i Hercegovini. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi