RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrana u BiH je skuplja nego u zemljama EU-a

Napisano 17.03.2018. 23:40

Ovoga tjedna obilježen je Svjetski dan potrošača. Prava je to prilika da se progovori o povijesti ovog datuma, pravima potrošača kod nas te problemima koji se pojavljuju, posebno onima u domeni sudstva. Svjetski dan potrošača svoje podrijetlo ima u Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. Godine, piše Zlatko Tulić za Večernji list BiH.

Pravo na izbor roba

 - Sigurni, dobro informirani, aktivni potrošači, djelujući pojedinačno i kolektivno, važni su čimbenici za normalizaciju prilika na tržištu. Informirani potrošači su katalizatori konkurentnosti, a za konkurenciju se može slobodno reći da je potrošačev najbolji prijatelj. Ipak, poštivanje zakonskih propisa koji štite potrošača nije na potrebnoj razini, a naše sudstvo je jednosmjerno. Nevjerojatno je kako se na sudovima vode milijuni procesa protiv potrošača, a ni jedan gdje je potrošač tužitelj, a trgovac ili proizvođač tužena strana - kazao je Dragan Doko, ombudsman za zaštitu prava potrošača u BiH. Važnu ulogu u zaštiti potrošačkih prava u BiH ima Institucija ombudsmana za zaštitu prava potrošača koja osigurava opću pravnu pomoć u zaštiti kolektivnih prava potrošača.

U BiH tržište neuređeno

Institucija ombudsmana nastoji i educirati potrošače svih uzrasta, a posebno one najmlađe. Potrošači u BiH najčešće se žale i prigovore upućuju na komunalne usluge, informacijske i telekomunikacijske uređaje, a često i na kvalitetu obuće i odjeće, pokazuju podaci udruga za zaštitu potrošača. Iz ovih udruga apeliraju i na to da bi se potrošači trebali bolje upoznati sa svojim pravima. Tržište robe i usluga u BiH jedno je od najneuređenijih ne samo u regiji, nego i u Europi, a prehrambeni artikli su, zbog monopola i raznih lobija koji diktiraju cijene, skuplji su nego u državama EU-a, tvrdi tajnik Udruge za zaštitu interesa potrošača BiH Mensud Lakota. On je rekao kako su kod svake nove nabave robe u BiH proizvodi skuplji od dva do pet feniga. - Ljudi pri svakodnevnim kupnjama ni ne primjećuju ova poskupljenja, ali mi koji analiziramo troškove, došli smo do egzaktnih podataka - tvrdi Lakota. On ističe kako je zbog stalnih poskupljenja gotovo nemoguće izračunati koliko novca mjesečno treba izdvojiti za potrošačku košaricu.


Nema komentara

Anketa

Ustavi