RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvati ostaju bez prava

Napisano 25.02.2012. 11:59

Omalovažavanje hrvatskih ratnih stradalnika se nastavlja, nalozi ministarstva sve opasniji

Hrvati ostaju bez prava

■ Pregledali ga za tri minute i ukinuli status invalida
■ Oduzimanje prava hrvatskim stradalnicima se mora zaustaviti, a poniženja prestati
■ Živko Budimir osudio način rada Heleza i njegovoj ministarstva

- Osjećao sam se poniženim nakon ‘pregleda’ dvije liječnice, Sadete Karić, spec. med. rada i Vesne Lučić, spec. fiz. med. i rehabilitacije, članica liječničkog Povjerenstva za medicinsko vještačenje u postupku provođenja korištenja prava iz braniteljsko-invalidske zaštite. O rezultatima pregleda na kojemu sam bio 9. siječnja, saznao sam 15-ak dana kasnije kada sam dobio rješenje na koje se nemam pravo ni žaliti, nego tek imam pravo na pokretanje spora tužbom kod Vrhovnog suda FBiH, kazao je invalid Domovinskoga rata Zrinko Beljan (54) iz Novog Travnika.

Tri minute pregled

Kako kaže, već na pregledu koji je trajao tri-četiri minute, bilo mu je jasno da je to, kako su mu govorili prijatelji - samo formalnost. Kada je riječ o ponižavanju, ističe da mu članice povjerenstva nisu dale ni govoriti, da nisu htjele pogledati nalaze koje je nudio, a koji govore o pogoršanju zdravstvenog stanja.
- Njima je, sve bilo ‘jasno’, a uz sve to nisu mi dale ni minutu-dvije za oblačenje, nego sam morao napustiti ured noseći u rukama odjeću. Jer, liječnice, kako su rekle, nemaju vremena za gubljenje, čekajući me da se obučem. Rješenje po kojemu mi se postotak invalidnosti smanjuje sa 60 na 50 posto, a ukida mi se pravo na ortopedski dodatak, te smanjuju primanja s 300 na 100 KM nije me iznenadio.

Svjedoci ponižavanja

Gore od mene prošao je svjedok mog oblačenja na hodniku Vlado Slišković, kojemu je invalidnost od 50 posto potpuno ukinuta, pa je sada valjda ‘zdrav’. Treba reći da je status i postotak invalidnosti Zrinka Beljana u proteklih 18 mjeseci prošao provjere, povjerenstva i revizije osam puta i ništa nije mijenjano do revizije koju provodi Povjerenstvo po nalogu ministra Zukana Heleza. Ministar zabranjuje koristiti riječ MOS (muslimanske oružane snage) kao da vojne formacije s tim nazivom nikada i nisu postojale, zabranjuje i korištenje termina ‘logori’ kada je u pitanju teritorij pod nadzorom ABiH u kojima su ponižavani, mučeni, ubijani i nestajali brojni Hrvati tijekom rata u BiH.

 Sukob

Budimir optužio Heleza za diskriminaciju branitelja

Živko Budimir osudio način rada Heleza i njegovoj ministarstva

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir izjavio je da ne podržava politiku Federalnog ministarstva braniteljsko-invalidske zaštite Zukana Heleza, te kako je očita diskriminacija bivših pripadnika HVO-a. Dodao je kako su nedopustive Helezove izjave o tome kako Armija BiH nije imala logore, te kako se radi o pokušajima prekrajanja povijesnih činjenica.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi