RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvati traže zaštitu vitalnog interesa

Napisano 07.04.2011. 09:22

HDZ-ovi spremaju odgovor

Hrvati traže zaštitu vitalnog interesa

Zahtjev će pokrenuti 12 od 17 zastupnika i to HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 uz potporu Elvire Abdić - Jelenović

Odmah nakon što se konstituira Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, njegove dvije trećine zastupnika (njih 12) pokrenut će zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda kod Ustavnog suda FBiH, doznaje Oslobođenje. Zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda bit će uložen zbog preglasavanja, odnosno izbora predsjednika i dopredsjednika FBiH, Vlade FBiH, te rukovodstva Doma naroda mimo suglasnosti dvije trećine članova kluba.

Kako do dvotrećinske većine

Naime, nakon što i Kanton 10 (Livanjski) obavi izbor, dva izaslanika iz reda hrvatskog naroda u Klubu hrvatskog naroda, koji još nije konstituiran, od ukupno 17 članova njih osam će biti iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, a tri iz Hrvatske demokratske zajednice 1990.
Dvanaesti, presudni glas za formiranje dvotrećinske većine u Klubu, a samim tim i mogućnost podnošenja zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, dobit će od zastupnice Elvira Abdić - Jelenović (DNZ) koja je na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH od 17. ožujka odbila dati potporu potpisnicima platforme za formiranje vlasti kod izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, ali i rukovodstva Doma.
Upravo zbog izostanka potpore Abdić - Jelenović, Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH nije ni formiran, odnosno nedostajao je taj glas kako bi bila osigurana nužna trećina za predlaganje kandidatskih listi za izbor predsjednika i dopredsjednika FBiH u skladu sa Ustavnom FBiH.
U HDZ-u BiH nisu željeli danas decidno najavljivati svoje korake nakon konstituiranja Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, ali su saopćili kako su sve mogućnosti otvorene.
- Sačekat ćemo prvo da se Klub formira i konstituira. U svakom slučaju, ono što je stajalište HDZ-a BiH, jeste da se sve stvari trebaju vratiti na početak u svakom pogledu. Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, u dva navrata, obavljena je bez certifikata o dodjeli mandata, a nije bio i još nije uspostavljen ni Klub hrvatskog naroda, kratko je prokomentirala Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ-a BiH.
No, da bi Ustavni sud FBiH imao mogućnosti da razmatra apelaciju za zaštitom vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda koju bi izjavio Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, nužno je da se izvrši njegova popuna sa tri nedostajuća suca - po jednog iz reda hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda.

Već čeka apelacija iz SBŽ-e

Nedavno je i sama predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak u izjavi za Oslobođenje priznala kako ta pravosudna institucija ima određenih problema kada je u pitanju odlučivanje u Vijeću za zaštitu nacionalnih interesa upravo zbog nedostatka trojice sudaca.
Ta činjenica je i razlog zbog čega od siječnja ove godine u Ustavnom sudu FBiH stoji već jedna apelacija za zaštitom vitalnog nacionalnog interesa koju je na način izbora u Skupštini Srednjobosanske županije izjavila dvotrećinska većina članova Kluba hrvatskog naroda (HDZBiH, HDZ 1990 i HSS - NHI). Ona će biti razmatrana, ali kada se Ustavni sud FBiH popuni sa tri nedostajuća suca.

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi