RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Osim puškom Domovinski rat dobio se i perom u ruci

Napisano 07.04.2011. 09:58

Svečanost – Na početku obilježavanja 19. obljetnice HVO-a predstavljen časopis Gardist

Osim puškom Domovinski rat dobio se i perom u ruci

■ U ratu je bilo više od sedamdeset časopisa i 28 radiopostaja, koje su probijale medijsku blokadu
■ Časopisi iz Domovinskog rata bit će postavljeni i u novom vojnom muzeju

Topnik, Stožer, Riječ, Usora, Ljubuški vjesnik, Posavski vjesnik, Ramski vjesnik, Jastreb, Sokol, Drmaj, Bojovnik, TRN, Sinovi Posavine, Mostarsko jutro, Redarstvenik, LoBi... To su samo neki od pedesetak ratnih listova koje su izdavali bosansko-hercegovački Hrvati.

Vojni list u miru

Osim što su pokrenuti u ratu, svima je zajedničko i to da ih više nema. Na temeljima ovih listova nastao je Gardist. List koji izdaje 1. pješačka (gardijska) pukovnija Oružanih snaga BiH. Časopis je predstavljen jučer u Vojarni "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru, čime je počelo obilježavanje 19. obljetnice Hrvatskoga vijeća obrane i 6. obljetnice 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH.

Nazočnima je dobrodošlicu poželio brigadir Slaven Lasić, zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH. On je naglasio važnost brojnih ratnih glasila iz kojih je nastao Gardist te je čestitao uredništvu na izdavanju časopisa koji je predstavila Marina Kljajo, predsjednica Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Nakon predstavljanja časopisa general Ivica Jerkić, zapovjednik 4. pješačke brigade OS BiH, otvorio je izložbu ratnih glasila.
- Ova postrojba ima i zakonsku obvezu baštiniti tradiciju i noviju povijest hrvatskoga naroda u BiH. Drago mi je da su za obilježavanje uveli i nove sadržaje, poput izložbe tiska iz Domovinskog rata. Nadam se da će i u budućnosti biti sličnih izložbi, poput stjegova, vojnog znakovlja, odora. Ova izložba ratnih listova pokazatelj JB da se osim puškom na ramenu, Domovinski rat vodio i perom u ruci, kazao je general Jerkić.

- Do sada su u radu Gardista sudjelovala 32 autora, svima im se zahvaljujem. Ako završimo na zidu poput ostalih, znači da smo povijest, a iskreno se nadam da do toga neće doći, nego da ćemo imati svoje jubileje, koje će predstavljati buduće generacije, kazao je glavni urednik Gardista bojnik Ivan Dugandžić.

O važnosti ratnih medija govorio je i profesor sa Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Zoran Tomić, koji se bavio istraživanjem ove tematike.
- Najviše listova pokrenuto je 1992. godine, čak šesnaest. Pokrenut je 71 list, ne uključujući vjerske listove. Uglavnom su ih pokretale vojne postrojbe i općine, a s radom je krenulo i 28 hrvatskih radiopostaja, kazao je Tomić o statističkim podacima, a potom je nastavio i o ratnim glasilima u kontekstu teorije novinarstva.

Važnost medija u ratu

- Studentima držimo predavanja kako mediji moraju imati informativnu, edukativnu i zabavnu ulogu. Sve to imali su naši ratni listovi. Bili su informativni, iako je u to vrijeme bilo teško prenositi informacije, uz to su imali i edukativnu ulogu, ali i zabavnu jer su opuštali branitelje, podizali im moral, ali i povezivali obitelji, kazao je dr. Tomić, koji se osvrnuo i na otvorenu izložbu.
- Ako jedna slika govori kao tisuću riječi, koliko tek govore sve ove naslovnice, zaključio je Tomić čestitajući na organizaciji izložbe i podsjećanju na herojske dane.
Cilj je izložbe da se prikupi što više glasila koja će biti izložena u vojnom muzeju koji će biti u sklopu vojarne u Mostaru.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi