RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatska djeca će morati učiti iz bošnjačkih knjiga?

Napisano 11.07.2010. 08:41
Škola

Učenici osnovnih škola koji nastavu pohađaju prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kako sada stvari stoje, u idućoj školskoj godini neće imati udžbenike iz kojih će učiti ako se ne prebace u one škole koje rade prema planu i programu na bošnjačkom jeziku i ne prihvate njihove udžbenike. Naime, iako je Zavod za školstvo Mostar uredno uputio prijedlog za popis udžbenika koji će se koristiti u idućoj školskoj godini prema resornom županijskom ministarstvu, taj prijedlog nije prošao.

Odbijen popis

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Esad Dželilović je na dopis Zavoda za školstvo poslao pismo u kojem odbija njihov prijedlog. -Udžbenici iz predloženog popisa udžbenika za osnovnu školu u školskoj 2010./11. godini ne nalaze se u katalogu odobrenih udžbenika Federalnog vijeća za udžbenike, čime nije ispoštovan sporazum te ne možete dobiti traženo odobrenje - stoji u pismu ministra Dželilovića upućenog Zavodu. Dželilović je u izjavi za Večernji list naveo kako je sporno to što je Zavod za školstvo tražio odobrenje za popis udžbenika, a nakon toga su, prema njegovim riječima, usmeno tražili da se odbije. Međutim, Jago Musa, ravnatelj Zavoda za školstvo, ističe kako tvrdnje ministra Dželilovića nisu istinite, predočivši nam pisani dokument u kojem se traži povlačenje zahtjeva za odobrenje popisa udžbenika poslanog 11. lipnja. U navedenom dokumentu stoji da Zavod od ministarstva traži da se poslani dopis vezan uz prijedlog udžbenika stavi izvan snage, iz tehničkih razloga. Potom Zavod ponovno 17. lipnja na adresu ministarstva dostavlja novi prijedlog popisa udžbenika koji resorni ministar odbija uvažiti. Apsurd je u tome, tvrdi Musa, što u Dželilovićevu dopisu stoji da prijedlog popisa udžbenika ne može odobriti jer isti nisu u katalogu, a dosadašnjih godina su se udžbenici navodili u katalog tek po odobrenju ministra. - Udžbenici za iduću godinu ne mogu biti u katalogu Federalnog vijeća za udžbenike jer još nisu odabrani, odnosno popis koji smo mi dostavili resornom ministarstvu je odbijen - tvrdi Musa. Na pitanje zbog čega su tražili od ministarstva da povuče prvi popis, Musa odgovara da su s novog popisa izbačeni svi udžbenici u kojima djeca nešto pišu.

Preispitati odluku

- Na ovaj način smo željeli omogućiti da se udžbenici mogu koristiti više godina - tvrdi Musa. On je, kako ističe, ministru Dželiloviću ponovno uputio pismo u kojem ga upozorava da su udžbenike s popisa već usvojile četiri županije s većinskim hrvatskim stanovništvom te da još jednom preispita svoju odluku kako bi svi zajedno izbjegli kaos i pobunu roditelja na početku nove školske godine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi