RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović: Nije isključeno da budem predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Napisano 10.07.2010. 18:20

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u današnjem neformalnome druženju s novinarima u Mostaru izjavio je kako HDZ BiH i SNSD imaju dogovor, ali nepotpisan. Tim, kako Čović kaže, džentlmenskim dogovorom, HDZ očekuje neka ministarska mjesta u Vladi RS-a i mjesto dopredsjednika toga entiteta.
Prema njegovim riječima vlast nakon izbora neće se moći formirati bez HDZ-a BiH i SNSD-a. Naglasio je kako je razgovarao i sa strankama, uvjetno kazano, iz srpskog i bošnjačkog bloka, odnosno svim relevantnim čelnicima kao i s političkim predstavnicima Hrvata u BiH oko moguće prije i post izborne suradnje.

Prema njegovim riječima kada je u pitanju hrvatski član Predsjedništva BiH, uz sve ostale faktore, Željko Komšić nije prijetnja njihovoj kandidatkinji za tu funkciju Borjani Krišto.

Kako se Čović našao i kao nositelj liste iz izborne jedinice dvije županija Hercegovačke – neretvanske i zapadno-hercegovačko županije za državni parlament nije odbacio mogućnost da bude novi državni premijer. Naravno to zavisi i od uspjeha stranke na izborima i političkih partnera. Poznato je kako nakon srpskih i bošnjačkih kadrova na čelu vijeća ministara treba biti Hrvat. Za Čovića još uvijek nisu propali ni razgovori o jednom kandidatu hrvatskih stranaka za člana Predsjedništva BiH. No nije htio otkrivati previše detalja te da još ima prostora i vremena za dogovore i razgovora, praktično, sve do samih izbora. Kandidiranje pojedinih predstavnika iz reda Hrvata, za člana Predsjedništva BiH, Čović je okarakterizirao neozbiljnim.

Čović je kazao kako je odluka SDP-a da ponovo nominira Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva ustavna ali nije u političkom smislu korektna i svakako predstavlja poruku hrvatskom narodu i kako neki zamišljaju BiH, a činjenica je kako je SDP dominatno, neke analize kažu, istaknuo je Čović i 97 posto bošnjačka stranka. I Borjana Krišto je naglasila kako je apsolutno stručni spremna i sposobna obnašati tu dužnost, te da ima dovoljno političkog iskustva.


Glede očekivanja kako će proći stranka na izborima, Čović je kazao kako očekuje da će HDZ BiH dobiti dvije trećine hrvatske hrvatskih glasova, te da će SNSD unutar srpskog korpusa dobiti preko 50 posto, ali da u Bošnjaka nije izgledno da će jedna stranka odnijeti pobjedu, što će utjecati na teže formiranje vlasti, ali da očekuje da će to biti do konca godine, nakon izbora, te da se BiH neće dogoditi mostarski sindrom.

Čović i Krišto najavili posjete Bruxellesu, Rimu i Budimpešti:

Pobijedit ćemo Komšića


Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čović i dopredsjednica stranke i kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto održali su danas u prostorijama stranke u Mostaru novinarsko druženje na kojemu su upoznali predstavnike medija s dosadašnjim i budućim aktivnostima stranke.

Govoreći o onome što očekuje od predstojećih izbora, Čović je kazao kako je apsolutno uvjeren da će HDZBiH na državnoj razini imati oko 130 000 glasova te da će sigurno imati 2 do 3 puta više glasova nego sve ostale hrvatske stranke.

Kada su u pitanju srpski i bošnjački kandidati, Čović je kazao kako je mišljenja da će među bošnjacima biti dosta podijeljenosti, kod srpskih stranka prednost je dao SNSD-a, a što se tiče SDP-a i kandidature Željka Komšića, kazao je kako HDZBiH bez problema može pobjediti SDP.

Što se tiče izborne kampanje, Čović je kazao kako se do sada najviše vremena posvetilo obilježavanju 20. obljetnice stranke i da je to veoma dobro urađeno.

Čović je istaknuo da postoji problem institucionalnog predstavljanja Hrvata na državnoj razini te da je zbog toga HDZ napravio plan posjeta, odnosno razgovora sa svim predsjednicima i premijerima susjednih država, a takvi razgovori do sada su održani u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori.

"Takvi susreti stvaraju velike mogućnosti za ono što je osnovni cilj naše kampanje, a to je promijeniti Ustav BiH i, ako mi to ne uspijemo, uzalud ćemo pobijediti na izborima.

Drago mi je da svi predstavnici navedenih zemalja do kraja razumiju poziciju u kojoj se BiH nalazi. To su međunarodno priznate granice, europski put BiH te potreba donošenja novog ustava po mjeri svih naroda, a što trebamo sami učiniti, uz njihovu pomoć", kazao je Čović.

U sklopu kampanje HDZ-a BiH, u planu je također posjet Bruxellesu i susret s predstavnicima EPP-a i vodstvom Europske unije, te posjeti Budimpešti i Rimu i susret s premijerima Mađarske i Italije.

Govoreći o svojoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, dopredsjednica HDZ-a Borjana Krišto kazala kako smatra da ima dovoljno političkog iskustva te da može odgovoriti svim zadaćama i obvezama, političkim i institucionalnim.

"Naše je prioritetno pitanje čovjek, hrvatski narod i njegova pozicija i na tome ću inzistirati i zasnivati kampanju. Zalagat ću se za cjelovitu BiH, u kojoj će hrvatski narod biti jednakopravan s druga dva naroda", kazala je Krišto, dodavši kako kandidaturu doživljava  kao jednu veliku obvezu, odgovornost, ali i kao čast te kako vjeruje da će pobijediti.( Fena)

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi