RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatska odgovorila na zahtjev o Praljkovom dugu: Nije precizirano hoće li pomoći u naplati

Napisano 14.04.2017. 23:10

Republika Hrvatska je dostavila tražene informacije Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a u vezi s dugom Slobodana Praljka od gotovo tri miliona eura za troškove odbrane.

Iako nije precizirano hoće li i na koji način Hrvatska pomoći u isplati Praljkovog duga, za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) iz Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske potvrđeno je da je ta institucija odgovorila na traženi zahtjev.

- Ministarstvo pravosuđa može potvrditi da je Republike Hrvatska 22. ožujka 2017. zaprimila poziv Žalbenog vijeća u predmetu ‘Tužitelj protiv Prlić i drugi’, kojim se traži dostava informacija o radnjama koje Hrvatska može poduzeti u svrhu vraćanja financijskih sredstava sudu. Na navedeni poziv Republika Hrvatska je odgovorila do naznačenog roka od 5. travnja 2017. godine - potvrđeno je iz tog ministarstva.

Haški tribunal je uputio zahtjev i Bosni i Hercegovini da dostavi podnesak u kojem će navesti šta može učiniti kako bi pomogla isplatu Praljkovog duga. Rok za dostavu informacija bio je do 5. travnja, a Bosna i Hercegovina ga nije ispoštovala.

- Za sada nemamo informacija o tome da je BiH poslala odgovor na zahtjev Vijeća u vezi s pomoći u naplati duga Slobodana Praljka, za troškove njegove odbrane - kazao je portparol Tribunala u Haagu Nenad Golčevski.

Iz Ministarstva pravde BiH nisu htjeli komentarisati zašto nije odgovoreno do zadaNog roka.

- Ministarstvo pravde BiH ne može komentarisati pojedinačne predmete. Prema navedenom predmetu postupaće se u skladu sa zakonom, kao i sa svim drugim predmetima - kazala je Marina Bakić, stručni savjetnik za odnose sa javnošću Ministarstva pravde BiH.

Praljku je još 2013. godine naloženo da vrati Tribunalu oko 2.800.000 eura za troškove odbrane u roku od 30 dana ili na rate u roku od tri godine. On to, kako je saopćeno iz Tribunala, nije uradio.

Imovina Praljka uglavnom se nalazi u BiH i Hrvatskoj, te je stoga zatražena pomoć država kako bi se nadoknadila sredstva, konstatirano  je iz Haškog tribunala.


Nema komentara

Anketa

Ustavi