RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatski logoraši iz Bugojna verbalno napali Jurišića zbog prijevare naroda

Napisano 20.03.2011. 11:17

Hrvatski logoraši iz Bugojna verbalno napali Jurišića zbog prijevare naroda

Na godišnjici razmjene hrvatskih logoraša iz Bugojna predsjedniku HSP-a se zamjera zbog vlasti u Federaciji

Na rubu incidenta koji je mogao poprimiti vrlo ozbiljne razmjere. Tako bi se u najkraćem moglo opisati ozračje na jučerašnjem obilježavanju 17. godišnjice razmjene 294 hrvatska zatočenika iz logora „Stadion" u Bugojnu. Sve je počelo kada se dr. Zvonko Jurišić, iznenada i bez poziva, pojavio na polaganju vijenaca ispred spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima podignutog unutar gradskoga groblja „Sultanovići".

Nazvali ga izdajnikom

,,Ne samo da se pojavio nepozvan nego se zajedno sa svojim stranačkim kolegama pokušao progurati u prve redove i među prvima položiti vijenac. Kada su ga okupljeni ugledali, jednostavno su pobjesnjeli. Krenule su psovke i uvrede, a Jurišić je nazvan izdajnikom hrvatskog naroda", kazao je Miroslav Zelić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna.
 „Nikomu od nas iz udruga koje smo organizirali obilježavanje godišnjice razmjene nije bilo ni na kraj pameti pozvati Jurišića niti bilo koga drugog tko je sudjelovao u protuustavnom formiranju vlasti u Federaciji. Oni su za nas izdajnici, ali ipak smo željeli smiriti situaciju i spriječiti da se dogodi tragedija", objasnio nam je Zelić.
Iako je bilo više nego očito da je nepoželjan, Jurišić nije odustao. Nakon polaganja vijenaca pojavio se i na misi zadušnici u bugojanskoj župnoj crkvi. S oltara ga je neizravno prozvao čak i bugojanski župnik fra Vinko Sičaja.
„Samo činjenica da se nalazimo u crkvi, ljude je valjda spriječila da nastave s uvredama i da fizički nasrnu na Jurišića. No, bijes na licima ljudi bio je očit, a rekao bih i potpuno opravdan. Ja koji sam i sam u bošnjačkim logorima proveo više od osam mjeseci, vidjevši Jurišića, osjećao sam kao da netko gazi i pljuje po svemu onome što smo proživjeli, a još gore, po uspomenama na naših 20 nasilno odvedenih logoraša.

Napustio crkvu

Ni vlastiti mi bijes nije bilo lako kontrolirati, a svi okupljeni osjećali smo isto. Ni sam ne znam kako je Jurišić uspio napustiti crkvu, ali ga u jednom trenutku nije bilo", ispričao nam je Miroslav Zelić, predsjednik Koordinacije bugojanskih udruga.
Prvo pojavljivanje čelnika hrvatskih stranaka koje su formirale vlast u Federaciji BiH u javnosti je prošlo neslavno...

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi