RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SIP: Ne postoji Dom naroda, predsjednik i Vlada nisu izabrani

Napisano 20.03.2011. 12:21

SIP: Ne postoji Dom naroda, predsjednik i Vlada nisu izabrani

■ U petak je SlP zatražio od Zastupničkog doma odluke, ali ne i od Doma naroda ■ Stjepanu Krešiću uručena odluka SlP-a da ne saziva spornu sjednicu Doma naroda FBiH


Član Središnjeg izbornog povjerenstva tvrdi da na sutrašnjoj sjednici uopće neće razmatrati 'odluke' Doma naroda, nego samo Zastupničkog doma

Za Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine Dom naroda uopće ne postoji jer u njega nisu izabrani izaslanici iz svih županija i nisu popunjeni klubovi naroda te se stoga sve odluke oko navodnog izbora predsjednika i Vlade mogu smatrati ništavnima, rekao je za Večernjak dužnosnik SIP-a.

Većina za zakon

Prema riječima ovoga dužnosnika, koji je zatražio diskreciju jer bi se njegovo stajalište moglo smatrati prejudiciranjem konačne odluke, već u petak su iz SlP-a iz Zastupničkog doma zatražili relevantnu dokumentaciju oko procedure izbora predsjednika i Vlade Federacije. Upitan zašto nisu zatražili dokumentaciju iz Doma naroda, ovaj je dužnosnik opetovao da taj dom nije izabran te da ga zbog toga nisu niti konzultirali.
"Iz toga se može vrlo jasno izvući zaključak da predsjednik Federacije i dva zamjenika, kao i Vlada Federacije naprosto nisu izabrani jer je poznato da mora dobiti potporu ovoga doma", objasnio je. Prema njegovim riječima, bivši predsjedatelj Stjepan Krešić je u nekoliko navrata izvješten da se nisu stekli uvjeti za sazivanje Doma naroda te mu je uručena i službena odluka Središnjeg izbornog povjerenstva o što se on oglušio. Zbog sazivanja Doma naroda protiv Krešića je već podnesena kaznena prijava.

Govoreći o raspoloženju unutar SIP-a, ovaj je dužnosnik izrazio uvjerenje kako će svi biti na strani Izbornoga zakona i Ustava koji su propisali procedure biranja u domove, kao i posrednog izbora izvršne vlasti.

Odluka na Sudu BiH

Iako se s velikom vjerojatnosti očekuje da će sutrašnja odluka SlP-a potvrditi kršenje Ustava i zakona, zadnju riječ o svemu ipak ima Sud BiH kojemu se platformaši odnosno, predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto koja je podnijela zahtjev za ocjenu zakonitosti izbora, mogu žaliti.

Zanimljivo je kako je američki veleposlanik Patrick Moon upravo u četvrtak kada su se donosile sporne odluke u Zastupničkom i Domu naroda upravo bio u posjetu Sudu BiH, da bi američko Veleposlanstvo samo dan kasnije objavilo da 'prihvaća činjenicu da će HDZ 1990. i HDZ BiH biti u FBiH u oporbi te su izrazili žaljenje zbog toga?! Izjava iz američkog Veleposlanstva je u cijelosti u suprotnosti s izjavom State Departmenta izdanom nakon susreta Steinberg - Lajčak kada je nedavno objavljeno da će odluke krnjeg saziva Doma naroda smatrati nezakonitim. A o tome jesu li zakonite ove odluke, očitovat će se Ustavni sud ovoga entiteta, a to je zatraženo i od OHR-a.
 
Neposluh
HDZ-ovi ministri ne priznaju 'novu' Vladu FBiH
■ Ministar financija FBiH Vjekoslav Bevanda je potvrdio Večernjaku da će i dalje obavljati svoj posao u Ministarstvu

- U ponedjeljak imam stranačke obveze, u utorak sam na sjednici Upravnoga odbora Uprave za neizravno oporezivanje, a u srijedu u Ministarstvu u Sarajevu, rekao je Bevanda. Slično su poručile i njegove kolege iz federalne Vlade koji odbijaju nelegalne odluke dok se pravno ne razjasni ovaj spor. Predsjednica Federacije Borjana Krišto također je u petak spriječila da general Živko Budimir preuzme njezin ured.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi