RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HSP će izići sa zemljovidom Hrvatske Republike

Napisano 09.09.2010. 19:51

MOSTAR - Prof. Petar Milić, predsjednik Glavnog stana HSP-a BiH i predsjednik Kluba zastupnika HSP-a BiH u Parlamentu FBiH, na predstojećim izborima treći je na zajedničkoj listi Hrvatske koalicije HDZ1990.-HSP BiH za Parlament FBiH. Miliću su zbog zalaganja za Hrvatskom Republikom šest godina bila oduzeta građanska prava, a zbog sudjelovanja u Hrvatskoj samoupravi protiv njega se po sarajevskim tužiteljstvima tri i pol godine vodio sudski proces, bez dlake na jeziku govori o rješenju hrvatskog nacionalnog pitanja i odnosu hrvatskih političara prema ovom gorućem pitanju. Pritom je najavio kako će on i njegova stranka uskoro izići u javnost s prvim zemljovidom prijedloga novog unutarnjeg ustroja BiH, u sklopu kojeg bi Hrvati dobili federalnu jedinicu republikanskog tipa.

Zamjerate hrvatskim političarima da nemaju konkretan plan provedbe ustavnih reformi. Na koji je način, dakle, moguće ostvariti hrvatsku institucionalnu i svaku drugu ravnopravnost, koju danas očito nemaju?
- Općenito u bh. društvu, a poglavito u hrvatskom političkom tijelu, nema vrijednosne skale vjerodostojnosti. Ovakvo stanje koje su stvorili vladajući zbog svoga osobnog interesa dopušta razne političke podvale i lažna predstavljanja. Nastojim svojim političkim djelovanjem doprinijeti nadilaženju ovakvog stanja koje odgovara raznim mešetarima i manipulatorima. Ovo manipuliranje u ovako namještenoj konfuznoj situaciji ponajviše se odrazilo na rješenje hrvatskog nacionalnog pitanja u državotvornoj zajednici BiH. Da je u politički sustav ugrađena vrijednosna ljestvica, jasno bismo vidjeli da isti političari idu korak unatrag u usporedbi s obećanjima za opće izbore od prije četiri godine. I ne samo to, nego je cijelo četverogodišnje razdoblje 2006. - 2010. otišlo u nepovrat u jalovim prepucavanjima hoće li se HDZ-ovi ujediniti ili za koga će biti Sanader, Bandić, Kosor ili Crkva. Ono što se želi pokazati kao neki pomak u rješenju hrvatskog nacionalnog pitanja je tzv. Kreševska deklaracija gdje se okupilo pet hrvatskih stranaka i još Narodna stranka Radom za boljitak kako bi se dogovorili što je to nacionalni minimum. U Republici Srpskoj svaka stranka zahtIjeva maksimum, a hrvatske stranke se okupljaju zbog minimuma. Isto tako svaka bošnjačkih stranaka traži 100 posto BiH čemu ne treba komentar. Tko iskren ne bi zamjerio hrvatskim političarima na ovakvom stanju. Rješenje hrvatskog nacionalnog pitanja jedino je moguće ostvariti federalizacijom BiH gdje bi sadržaj federalnih jedinica morao biti republikanskog tipa. Znači, Hrvati državotvorne zajednice BiH moraju imati svoju Hrvatsku Republiku. Ovo su politička prava koja su jasno definirana Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima. Vi pitate na koji način ovo ostvariti. Vrlo je bitno naglasiti kako su oportuni političari kroz svoj podanički duh i u narod ubacili kukavičje jaje sumnje u ostvaraj narodne slobode. Jasno je da narodnu slobodu mogu ostvariti samo oni političari koji su vrijedni i dostojni slobode. Taj put će najvjerojatnije zahtijevati i određene žrtve na što sadašnji političari nisu spremni, pa zamagljuju rješenje hrvatskog nacionalnog pitanja. Ne treba sumnjati da oni nisu toliko upućeni da ne znaju što treba, nego to preskaču jer im je lakše pljačkati vlastiti narod nego se žrtvovati za narodnu slobodu. Ovo sve govorim osobito za situaciju ako se ne mogne doći do političkog dogovora zbog mnogih suprotstavljenih silnica, a vrijeme počne curiti na način da narušava hrvatsko nacionalno tkivo u državotvornoj zajednici BiH. U tom slučaju imamo pravo i na jednostrane političke poteze. 

Spominjali ste mogućnost da se javnosti predstavi zemljovid na kojem bi se jasno vidjelo što je to što Hrvati zapravo traže u BiH. Možete li pojasniti ovu ideju?
- Ako Srbi imaju zemljovid Republike Srpske u što se zaklinju, a Bošnjaci žele 100 posto BiH koju glorificiraju kao Bogom danu, i mi moramo jasnim ozemljem izraziti svoje političke težnje ili inače priznajemo da je Hrvatima zabranjeno baviti se politikom bar po određenim pitanjima. Nepošteno je prema hrvatskom narodu, osobito u ovo izborno vrijeme, ne izići s cijelim planom rješenja hrvatskog nacionalnog pitanja, a s tim u vezi i sa zemljovidom. Kako će narod znati za što glasuje ako mu se ne izloži jasan plan? Hrvatski političari su naviknuli varati narod i misle kako će to moći dovijeka, a zaboravili su kako je i sam Bog svoj plan govorio ljudima. Sjetimo se Abrahama i Sodome i Gomore.

Na koji se zapravo način može ustrojiti federalna jedinica s hrvatskom većinom, pogotovo s obzirom na činjenicu da Srbi ne pristaju na narušavanje entitetskih granica, a Bošnjaci kategorično odbijaju mogućnost prekrajanja unutar Federacije?
- Svakako da se operacionalizacija navedenog može učiniti na razne načine i da Hrvatska Republika sukladno političkoj zbilji može poprimiti različite konfiguracije, ali je bitno da mi imamo pravo na slobodu i pravo na Hrvatsku Republiku, u što vrlo često i sami sumnjamo ili one koji to zagovaraju proglašavamo ekstremistima. Ozemni preustroj pored rješenja hrvatskog nacionalnog pitanja i narodne slobode za sve narode mora sadržavati i načelo pravičnosti koje isključuje mogućnost da 49 posto ozemlja državotvorne zajednice BiH bude ekskluzivno pod dominacijom Srba. Svakako, s obzirom na trenutačnu političku zbilju i politički odnos snaga, ne bi bilo moguće uzeti dio ozemlja RS-u pa nekome dati, ali bi bilo moguće ustrojiti distrikt po uzoru na Distrikt Brčko s dijelom i ozemlja RS-a. Ovaj distrikt bi funkcionirao po statutu Distrikta Brčko gdje je onemogućeno preglasavanje pa bi svaki narod praktički imao pravo veta, tj. narodi bi bili jednakopravni. Ovdje se vidi razlika od političkog stanja slobode gdje narod kroz izvršnu, sudbenu i zakonodavnu vlast sam preko svojih predstavnika odlučuje o svom statusu i o svim bitnim pitanjima što imamo u slučaju Hrvatske Republike od jednakopravnosti naroda u kojoj narodi ne odlučuju sami slobodno o sebi, ali imaju pravo zaštite od drugih kao što je slučaj u distriktu. Ovo napominjem jer mnogi hrvatski političari koriste izraz 'jednakopravnost naroda' što nije adekvatno glede rješenja hrvatskog nacionalnog pitanja. S ovim stavom o demokratskoj i pravičnoj BiH anulira se i Vaše pitanje o stavu Bošnjaka jer se vrši preustroj cijele BiH. 

Kako komentirate činjenicu da se unutar hrvatskog naroda, iako je najmalobrojniji, i dalje vode najžešći politički sukobi? Što bi, dakle, voljeli promijeniti u hrvatskom političkom tijelu?
- Hrvatski narod je žrtva politikantske matrice djelovanja HDZ-ova. Mnogi čelnici HDZ-ova su sudjelovali u kriminalu i korupciji pa žele maskirati svoja nedjela stvarajući političku konfuziju. Nadilaženje ovakvog stanja jedino je moguće izvana, tj. novim svježim političkim snagama koje nisu ogrizle u kriminalu. Od svih hrvatskih stranaka jedino je HSP BiH uistinu izrastao u novu snagu Hrvata i jedino je HSP BiH spreman i sposoban nadići ovo stanje i u političkom, i u socijalnom, i u gospodarskom segment.

Razobličavanje podvala

Koji će Vam biti prioriteti u radu ukoliko osvojite mjesto u Parlamentu Federacije?
- Svakako će mi prioritet biti razobličavanje raznih podvala kako bi se nadišlo ovo konfuzno stanje. To, prije svega, uključuje hrvatsko nacionalno pitanje, ali budite sigurni kako neću ostati dužan ni prema drugim segmentima. Primjerice, kada sam za govornicom federalnog Parlamenta izgovorio politički atribut 'državotvorna zajednica BiH', otpočele su replike i rasprave koje su trajale sat vremena. Na jednoj strani sam ja, a što je zanimljivo, na drugoj strani su s istom žustrinom i SDA, i SDP i SBiH. Isto je tako poznato kako je moja rasprava u vezi s Aluminijem natjerala određene tajne službe isključiti mi mikrofon pod službenim objašnjenjem kvara, nakon čega je uslijedila stanka kako bi se otupila oštrica i politički pripremilo za odgovor.

 

DL


Nema komentara

Anketa

Ustavi