RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ljubić kritizirao Kosor: Hrvatska se ne jednom ogriješila o Hrvate u BiH

Napisano 10.09.2010. 09:28

-Moji stavovi glede promjena hrvatskog Ustava su bile i razlogom „zahlađenja“ odnosa HDZ 1990 i dijela Predsjedništva HDZ RH s gospođom Kosor na vrhu. Prvi sam bio pozvan u Zagreb da razgovaramo o strateškoj stranačkoj suradnji HDZ RH i HDZ 1990  u predstojećem izbornom procesu. Zbog naših stavova oko promjena Ustava RH oni su izabrali drugog partnera i nije mi žao, izjavio je predsjednik HDZ 1990. dr Božo Ljubić u opširnom intervju hercegovačkom portalu Poskok.info.

Podsjetimo, sporazum o strateškoj suradnji ljetos je u Zagrebu predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor potpisala s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, a nedavno je u Mostaru, na predizbornom skupu podržala landidata ove stranke za Predsjedništvo BiH Borjanu Krišto.

Ljubić je kazao kako promijene ustava Hrvatske reduciraju prava hrvatskih državljana izvan RH kako  u Bosni i Hercegovini tako i onih u dijaspori, te kako su te promjene u suprotnosti i s preambulom Hrvatskog ustava, koja nije mijenjana, gdje se kaže da su svi hrvatski državljani ravnopravni.

- Prava hrvatskih državljana trebala su ostati ista i zbog simboličkog i povijesnog i strateškog interesa ali nažalost o tome sadašnje vodstvo u Zagrebu ne misli kao i ja. Mislim da griješi i nije prvi put da se ogriješilo o Hrvate  iz Bosne i Hercegovine. Zato sam u jednom govoru i rekao, mi Hrvati iz Bosne i Hercegovine smo platili cijenu cjelovitosti Hrvatske ali cijenu nezavisnosti Kosova( misleći na tendenciju nekih da se navodni srpski „gubitci“ na Kosovu i u Hrvatskoj trebaju kompenzirati u B i H, najvećim dijelom na račun Hrvata) plaćati nećemo.

Moj osobni stav (koji sam izrekao i javno vrlo brzo nakon dogovora Kosor –Milanović)  i stav Predsjedništva HDZ 1990 je bio da se ne podrže ovakve ustavne promjene odnosno da se amandmanima reagira da se one izmjene. Prilikom usvajanja Nacrta zastupnici u Hrvatskog saboru članovi HDZ 1990 su bili suzdržani i uložili amandmane. Naputak Stranke je bio da ustraju na amandmanima i ukoliko se ne uvaže da ne podrže ustavne promjene. Epilog je poznat. Prepustite organima Stranke da u  proceduri rješavamo svoje interne odnose, izjavio je Ljubić.

Ljubić je u intervju Poskoku kritizirao i Vladu Hrvatske:

-Što se tiče vodstva Vlade RH mislim da ne rade dobro, potezi na ekonomskom planu mi liče kao na koprcanje u živom blatu, tone se sve dublje. Na vanjsko političkom planu jedina strategija je EU, što naravno podržavam ali se u odnosu na susjede posebice Bosnu i Hercegovinu ili pasivno ili neučinkovito, uglavnom su dopustili i to nije samo od jučer, da političku inicijativu preuzmu Srbija i Turska a ekonomsku Slovenija(privatizacijski fondovi!), iako Hrvatska i B i H dijele najdužu granicu u Europi, iako su i po resursima i prometno i gospodarski komplementarne. Nadam se da će u budućnosti fokus biti okrenut više ka Bosni i Hercegovini podupirući i koristeći hrvatski subjektivitet ovdje kao jaku polugu u interesu dvije države ali i strateškom interesu Naroda. Što se tiče promjene vlasti u Zagrebu, odluku oko toga bih ipak prepustio hrvatskim državljanima s prebivalištem u RH, dodao je Ljubić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi