RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HTV Herceg-Bosne

Napisano 21.01.2010. 12:09

HTV HB

Sve su glasnije najave o pokretanju još jednog TV-kanala u okviru Javnog RTV sistema BiH. Riječ je o kanalu na hrvatskom jeziku. Vijeće ministara BiH već je podržalo tu ideju, a o njoj bi se uskoro trebali izjasniti i zastupnici Parlamentarne skupštine BiH.

Vijeće ministara je početkom oktobra prošle godine upoznato sa zaključkom Doma naroda PSBiH kojim je ono zaduženo da odmah pokrene osnivanje takvog kanala.

Za realizaciju ovog zaključka zaduženo je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. Kanal na kojem će se govoriti hrvatskim jezikom, prema riječima ministra Rude Vidovića, bit će dio Javnog sistema emitiranja u BiH. Vidović napominje da ovo ministarstvo privodi kraju obavezu koju je dobilo od Vijeća ministara.

Kada i Hrvati, konačno, dobiju svoj kanal, kako kaže ministar Vidović, tek tada ćemo imati kompletan Javni servis, te će se riješiti brojne dileme. Ovaj kanal, prema mišljenju Vidovića, riješit će finansijsku zavrzlamu javnih emitera. Međutim, ministar Vidović nema odgovor na pitanje da li će na novom kanalu raditi samo pripadnici hrvatske nacionalnosti.

Regulatorna agencija za komunikacije još nije obavještena o pokretanju takvoga kanala. RAK će, prema riječima generalnog direktora Kemala Huseinovića, u tom slučaju postupati u skladu s važećim zakonima koji reguliraju emitiranje u BiH.

Iz udruženja "BH novinari" poručuju da kategorično odbijaju stvaranje nacionalnih medija. "S jedne strane traži se osnivanje kanala na 'čistom hrvatskom jeziku', kako se to govorilo iz Doma naroda Parlamenta BiH, a na drugoj strani ne želi se učiniti ništa da se sačuvaju jedina dva medija koji zasad emitiraju program na hrvatskom jeziku, a to je Hercegovačka televizija i Radio Herceg-Bosne", kaže sekretar Udruženja Borka Rudić.


(ftv)


Nema komentara

Anketa

Ustavi