RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

I sarajevska magla se urotila protiv Hrvata iz središnje Bosne

Napisano 19.01.2011. 10:51

U iščekivanju premijerke Kosor

I sarajevska magla se urotila protiv Hrvata iz središnje Bosne

Nedolazak premijerke J. Kosor izazvao razočaranje u središnjoj Bosni

Dolazak ima stvarno i simbolično značenje nakon demonstracije sile pri uspostavi vlasti bez Hrvata

Vrijeme je uskratilo radost i zadovoljstvo, pa i ne mala očekivanja Hrvatima Lašvanske doline i cijele središnje Bosne. Jer, dugo planirani i očekivani dolazak predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor konačno je bio definiran za utorak, 17. siječnja. No, magla u Sarajevu je spriječila taj dolazak i radost susreta s premijerkom zamijenilo je razočaranje na čije se uzroke ni na koji način nije moglo utjecati.

Uskoro posjet

Međutim, do posjeta će, nema dvojbe, uskoro doći, ali ni to ne može uskratiti razočaranje koje je vidljivo i među hrvatskim političkim dužnosnicima, među gospodarstvenicima i običnim građanima, koji su se spremali na prigodan način pozdraviti premijerku, zaželjeti joj dobrodošlicu i zahvaliti joj se na brizi, pomoći i podršci Hrvatima ovoga područja, čija je pozicija, u posljednje vrijeme, nerazumnim političkim postupcima i odlukama ozbiljno ugrožena.
„Velika je šteta, žal, što uvažena premijerka Jadranka Kosor nije uspjela doći. Viša sila se ispriječila i sada je pitanje kada će se naći novi termin, jer jasno nam je kakve su svakodnevne obveze premijerke Kosor. A mi smo poduzeli sve kako bi premijerkin boravak bio ugodan,
ali i plodonosan", kazao nam je Franjo Rajković, jedan od političkih lidera Hrvata središnje Bosne (HDZ BiH) i poznati srednjobosanski gospodarstvenik. A kako kaže Rajković, nijednog trenutka nisu dvojili treba li u razgovore s premijerkom Kosor uključiti i Bošnjake. ,,U razgovorima s premijerkom Kosor, skupa s Hrvatima, bili bi uključeni i bošnjački dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti Viteza, kao i gospodarstvenici s područja središnje Bosne bez obzira na nacionalnu pripadnost", dodao je Rajković. Takav susret i razgovori političkih dužnosnika i gospodarstvenika mješovitog nacionalnog sastava, trebali su biti i poruka „usijanim" političkim glavama, poglavito iz SDP-a, kako se u borbu za bolje sutra svih građana BiH može i mora samo zajedno. No, i ovako, poruka je „zdrava", snažna i nadilazi usko stranačke interese.

Posebna čast

Za premijerku su u Vitezu bili pripremljeni i skromni darovi, ali iz i od srca, a i novobiljanska Hrvatska bolnica "Dr. fra Mato Nikolić" u utorak je bila na nogama. Jer, premijerka je prvo trebala biti njihova gošća, što je ocijenjeno i posebnom čašću. No, to i nije čudo jer bolnica je s prefiksom "hrvatska" i dar je Republike Hrvatske hrvatskom puku ovoga kraja. Vrijedi i naglasiti da usluge ove bolnice, u punom kapacitetu, koriste i Bošnjaci, što nikada i nije bilo upitno, niti pak sporno.
Dolazak premijerke Kosor u posjet bolnici u Novoj Biloj bila je i prilika koju je čekao ravnatelj prim. dr. Velimir Valjan. „Želio sam i planirao zahvaliti se premijerki Kosor i Republici Hrvatskoj na pomoći koja je kontinuirana i ne prestaje ni u ovim teškim recesijskim vremenima", kazao je dr. Valjan. Ispred bolnice se cijeli sat prije najavljenog dolaska premijerke Kosor okupilo mnoštvo novinara svih bosanskohercegovačkih, ali i inozemnih redakcija, sat ranije stigli su, u punom sastavu, i dužnosnici hrvatskog Veleposlanstva iz Sarajeva, predvođeni veleposlanikom Tončijem Staničićem, a stiglo je i nekolicina fratara, iako je tijekom dana premijerka trebala posjetiti njihovo srednjobosansko sjedište i središte, samostan u Gučoj Gori. A tu su, otkako su obaviješteni da će imati priliku ugostiti premijerku Republike Hrvatske, a tako visoko državnički pozicioniranog gosta do sada i nisu imali, vršene užurbane pripreme i detaljno planirana i osmišljavana svaka minuta njezina boravka u ovom velikom svetištu sv. Franje Asiškoga. Uvaženu gošću u Gučoj Gori, bilo je planirano, pozdravili bi i članovi Izvorne folklorne i pjevačke skupine Sloga, jedne od najstarijih na području središnje Bosne.
Razočaranje nedolaskom premijerke je tim veće što su se s njom u Vitezu trebali sastati svi lideri bosansko-hercegovačkih stranaka s hrvatskim predznakom te čelnici NSRzB-a. I većina ih je u Vitez stigla prije nego što je stigla vijest da premijerka zbog magle u Sarajevu, ipak neće stići u dugo planirani posjet Lašvanskoj dolini. Tom se posjetu zaista pridavao velik značaj i svrstavan je u jedan od u najvažnijih u povijesti Lašvanske doline. Predsjednik dr. Franjo Tuđman bio je u središnjoj Bosni u lipnju 1994. U poratnom vremenu ovaj su kraj posjećivali aktualni predsjednik Ivo Josipović, kardinali Franjo Kuharić i Josip Bozanić te političari Gojko Šušak, Mate Granić, Andrija Hebrang, Luka Bebić, Vladimir Šeks, Ivo Sanader! Jer, ovo je vrijeme, čak 16 godina nakon rata, zaista teško, vrijeme u kojemu Hrvati ponovno moraju „ratovati" i boriti se za svoja prava, za svoju konstitutivnost, pa time, nažalost, i za svoju opstojnost kao politički narod. Ovo je vrijeme kada Hrvatima na ovom području, pa i u cijeloj Bosni i Hercegovini, ponovno treba pomoć - ljudska, korektna politička, potpuno transparentna.

■ Posjet Lašvanskoj dolini ubraja se u jedan od povijesnih posjeta Hrvatima

■ Izjava - Zajednički dokument predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor izravna su potpora BiH, a napose Hrvatima u ovoj zemlji. Stoga je očekivani posjet premijerke imao dodatno značenje i predstavljala ohrabrenje Hrvatima središnje Bosne

■ Vlast - U središnjoj se Bosni u pravome smislu ogleda sav težak položaj Hrvata koje se nastoji eliminirati iz vlasti, i to zakulisnim igrama bošnjačkih SDP-a i SDA. U ovoj županiji Hrvatima prijeti, uz ostale, kao i u Federaciji, da zbog politike majorizacije budu u oporbi i ne mognu odlučivati o pitanjima od vitalnoga značenja.

■ Premijerka najavila posjet središnjoj Bosni u prvom slobodnom terminu

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi