RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Idemo u oporbu, u FBiH će biti užas!

Napisano 17.03.2011. 10:37

RAZGOVOR - Dragan Čović za „Dnevni avaz"

Idemo u oporbu, u FBiH će biti užas!

Uspostavit ćemo vlast u hrvatskim županijama kako mi mislimo da to treba biti

Dva HDZ-a bit će oporba u Federaciji BiH! Ovo je jučer za „Dnevni avaz" potvrdio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, konstatirajući da je to posljedica očito neuspjelih razgovora o uspostavi vlasti u većem bh. entitetu.

Uloga krivca

Oporba vodećih hrvatskih stranaka je, kaže, izvjesna, jer „nismo spremni preuzeti ulogu krivca za sve što će se dešavati, a da vas, s druge strane, netko ponizi kao političku stranku i narod".
- Nećemo dopustiti da nemamo ni minimalnih pet ruku u Federalnoj vladi, odnosno tri u Vijeću ministara BiH. Budući da SDP i SDA rade paralelno, oni jedva čekaju da mi to tako uradimo. Koliko ja vidim u ovom trenutku, realnost je da dva HDZ-a idu u oporbu na federalnoj razini vlasti. O tome sam informirao zamjenika direktora Generalnog direktorata za proširenje EU Stefana Sanina - kazao je Čović za „Avaz".

Upozorio je na veoma ozbiljne posljedice formiranja federalne vlasti bez legitimnih hrvatskih predstavnika.
- Ovo će donijeti užas u Federaciji BiH! Mi ćemo odmah krenuti s uspostavom vlasti na županijskim razinama. Dakle, imat ćemo vlast u županijama na način na koji mi mislimo da to trebamo napraviti. Nije realno da se na državnoj razini napravi vlast. Neka gospoda sada preuzmu odgovornost - tvrdi Čović.

Hrvatske pozicije

Na pitanje da li je točno da je tražio „apsolutno sve", kako su prenijeli mediji pod kontrolom platformaša okupljenih oko SDP-a, Čović ističe da je tražio isključivo hrvatske pozicije.
- Mi hoćemo pet pozicija u Vladi FBiH i tri pozicije u Vijeću ministara. No, SDP i SDA ne žele 12 ministarstava u Federalnoj vladi, koliko već kontroliraju, već ukupno 13 pozicija, a da mi imamo samo četiri. Inzistiraju da još ojačaju svoju poziciju. To je apsolutno neprihvatljivo. S druge strane, od dva ministarstva u državnoj vladi žele da jedno pripadne njima, a jedno nama. Što se tiče predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, to mjesto nama
pripada i nama tu nema nitko što ponuditi – zaključuje Čović. 

Ne želimo poniženja
■ Čović je uvjeren da su platformaši ovakav scenarij davno smislili
- Naumili su ponuditi nešto što sigurno nećeš prihvatiti, što je uvredljivo i ponižavajuće. To bi bio kraj za politički život stranaka koje imaju hrvatsku većinu, a pomalo i čitavog hrvatskog koncepta. Radije ćemo biti u oporbi, pa kazati svome narodu da ne želimo doživjeti daljnja ponižavanja u Federalnoj vladi. Radije oporba, pa neka pokažu što će uraditi. Neka im je Bog na pomoći, ja bih tako rekao - poručio je Čović.

| Dnevni avaz | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi