RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Razumijem strah katolika zbog političke krize u BiH

Napisano 17.03.2011. 10:05

Studenti, Hrvatski intelektualni zbor, braniteljske udruge... organiziraju prosvjed u Mostaru, Širokom Brijegu, Livnu, Vitezu, Žepču i Orašju. Želi se zaustaviti majorizacija Hrvata

RAZUMIJEM STRAH KATOLIKA ZBOG POLITIČKE KRIZE U BIH

Znam dobro da je radost ovog slavlja zasjenjena malo strahom za budućnost, koja dolazi zbog osjetljive političke krize, s kojom se suočava zemlja nakon listopadskih izbora.

Pozivam vas da molite za zemlju, i posebice za one koji imaju političke odgovornosti. Naša molitva je da što prije prevlada zdrav razum i tradicija BiH i uzoran sklad među narodima

Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup, mons. Alessandro D'Errico jučer je na kraju misnog slavlja prvoga dana zasjedanja Biskupske konferencije BiH uputio posebnu poruku u kojoj se osvrnuo na aktualni trenutak.
- Kao papinski predstavnik, zaista sam vrlo radostan što mogu sudjelovati na ovom svečanom euharistijskom slavlju, u povodu proljetnog zasjedanja Biskupske konferencije. Čast mi je prenijeti blagoslov Svetog Oca mons. Franji Komarici, predsjedniku Biskupske konferencije, kardinalu Puljiću i ovdje okupljenim biskupima, svećenicima i redovnicama, i vama koji ste s toliko pobožnosti sudjelovali u ovom svetom obredu. Istodobno, prenosim pozdrave poglavara Svete Stolice, sa željom da ovo zasjedanje Biskupske konferencije donese puno dobrih plodova, za Crkvu i zemlju.
Želim izraziti također javno, iskrenu zahvalnost biskupu Periću na bratskoj ljubavi kojom nas je primio, i za sve ono što je on - zajedno sa svojim suradnicima - organizirao ovih dana. Već sam rekao u drugim prigodama da osobno smatram da je za Božju Crkvu, koja je u Hercegovini, ovo posebno vrijeme milosti. Velikim crkvenim događajima koji su obilježili hercegovačke biskupije prošle godine, ovih mjeseci su se pridružila druga dva, koji potvrđuju životnost, čvrstu organizaciju i doprinos koji hercegovačke biskupije mogu dati Crkvi u Bosni i Hercegovini.
Kako ćete se prisjetiti, 1. veljače imao sam radost objaviti ovdje u Mostaru da je Sveti Otac imenovao mons. Tomu Vukšića prvim vojnim ordinarijem za Bosni i Hercegovinu. Mjesec dana kasnije, 1. ožujka, bio sam zadužen objaviti imenovanje don Ivana Štironje nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela. Imenovanje mons. Tome Vukšića od velikog je značenja ne samo za Crkvu nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Drago mi je zato ponoviti iskrene čestitke ovom izabranom sinu Hercegovine, sa željom da njegova biskupska služba donese dobre plodove, ne samo na području Vojnog ordinarijata nego za cijelu zemlju i za opću Crkvu.
Don Ivanu Štironji želio bih, ovdje u ovoj katedrali gdje je on vršio svoju svećeničku službu kroz mnogo godina, ponoviti da ga pratimo intenzivnom molitvom, uvjereni da će on, sa svojim misionarskim iskustvom i svojim ljudskim i svećeničkim kvalitetama, znati nastaviti djelo koje je započeo mons. Knežević, u koordinaciji misijske animacije i konkretnog sudjelovanja naših zajednica u potrebama misija.
Za sve ono što Božja ruka ovih proteklih mjeseci piše ovdje, radost mi je ponoviti najživlje čestitke mons. Periću - i po njemu hercegovačkim biskupijama - sa sigurnošću da će, također i po ovim velikim crkvenim događajima, biti više produbljene veze vjernosti i odanosti Svetom Ocu i Apostolskoj Stolici, i veze čvrstog zajedništva s drugim partikularnim crkvama Bosne i Hercegovine.
Draga moja braćo i sestre, za dva dana slavit ćemo svetkovinu svetog Josipa, zaštitnika opće Crkve, koja je vama na poseban način draga, jer ste izabrali svetog Josipa za glavnog zaštitnika Biskupije.
Znam dobro da je radost ovog slavlja zasjenjena malo strahom za budućnost, koja dolazi zbog osjetljive političke krize, s kojom se suočava zemlja nakon listopadskih izbora. Zato vas molim da povjerite zagovoru svetog Josipa ne samo radove Biskupske konferencije ovih dana, niti samo biskupsku službu mons. Vukšića i ovu misijsku don Ivana Štironje, nego i nakane mnogih osoba dobre volje, koji žele žurno i pravedno rješenje političke krize. U ovom korizmenom vremenu, kad nas Crkva poziva na još intenzivniju molitvu, pozivam vas da molite za zemlju, i posebice za one koji imaju političke odgovornosti.
Naša molitva je, da po zagovoru svetog Josipa, što prije prevlada zdrav razum. A to znači, da se mogne iznaći, na svim stranama u sporu i kod svih političkih subjekata, hrabrost i odlučnost da se što prije otkrije istinski duh izvorne tradicije Bosne i Hercegovine, koja je u prošlosti bila poznata kao zemlja u kojoj je vladao uzoran sklad među narodima, kulturama i vjerama. Naša nada, naša molitva je da i danas prevlada dijalog i kompromis, za dobrobit naroda i građana Bosne i Hercegovine.
Neka sveti Josip isprosi, za Crkvu Božju u Bosni i Hercegovini i za čitavu zemlju, sve milosti i sve blagoslove koji su nam potrebni.
Amen!

| VL |HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi