RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Institucije Federacije BiH dobile su oko 5,7 milijardi KM donacija od 2006. godine

Napisano 15.06.2010. 19:22

Institucije Federacije BiH dobile su oko 5,7 milijardi KM donacija od 2006. godine, rekao je danas predsjedavajući Komisije Sefer Halilović

Jovičić: U BiH je od 1996. stiglo više od 40 milijardi KM donacija!

Institucije Federacije BiH /FBiH/ dobile su oko 5,7 milijardi KM donacija od 2006. godine, o čemu su obavijestile Istražnu komisiju za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava Predstavničkog doma parlamenta BiH - rekao je danas predsjedavajući Komisije Sefer Halilović.

Ova komisija poslala je 4.000 dopisa institucijama, nevladinim organizacijama, raznim agencijama i ustanovama, ali 265 dopisa nije uručeno zbog nepostojanja adrese ili organizacije.

Komisija je na današnjoj sjednici donijela zaključak da se putem oglasa pokuša doći do ovih 265 institucija i organizacija, te da bi, ako se ni tada ne jave, trebalo uključiti SIPA-u da utvrdi gdje se ti primatelji donacija nalaze.

Halilović je naglasio da je oko 1.000 korisnika donacija odgovorilo i da još stižu odgovori, koji će biti prezentirani na narednoj sjednici.

"Siguran sam da ćemo naći način da dobijemo tražene podatke", rekao je on i dodao da su na današnjoj sjednici zaključili da se obrate ponovo Središnjoj banci BiH u kojoj je najveći broj donacija evidentiran, da bi mogli usporediti sa podacima ministarstava i drugih institucija koliko su točne informacije.

On je rekao da očekuje od Središnje banke da ne pravi opstrukciju i ne otežava posao i da ne dovodi sebe i Komisiju u neugodnu situaciju.

"Od EU i Dimitrisa Kurkulasa očekujemo da svojim primjerom pokažu kako se to radi u Europi, a ne da nas upućuje na Ministarstvo financija i trezora BiH. Način kako su nam sada odgovorili ne ohrabruje nas nego nas obeshrabruje", rekao je on i dodao da i od UN-a očekuje da budu konkretniji, kao što je bila konkretna Američka ambasada koja je saopćila da je od 1996. do 2001. godine donirala oko milijardu i petsto sedamdeset milijuna dolara.

Prema njegovim riječima, nemaju točan podatak koliko je donacija došlo u BiH, ali se nada da će na narednoj sjednici za deset do petnaest dana imati preciznije podatke.

Član Komisije Slavko Jovičić je istakao da je prema nezvaničnim podacima u BiH od 1996. godine stiglo više od 40 milijardi KM donacija, od čega u RS nešto manje od dva odsto.

Jovičić je rekao da podaci Središnje banke BiH nisu oni koje je Komisija tražila i ne prihvata obrazloženje da je za dobijanje traženih podataka potrebna suglasnost nekog ministarstva ili institucije.

"Čuli smo i informaciju da su mnoga ministarstva imala i nelegalne račune u drugim državama", rekao je on i dodao da njega ne interesuju legalna sredstva već "lopovi i mafija koja je opljačkala ovaj narod".

Prema njegovim riječima, Središnje banka može da ima te podatke.

"Postoje opstrukcije. Najveći lopovluci su se odvijali od 1996. do 2002. godine", rekao je on i dodao da nisu samo u pitanju domaće institucije, već i međunarodne organizacije, nevladine organizacije koje su ovdje došle da peru novac, a sada su ugašene.

Jovičić je rekao da će učiniti sve, ako treba formirati i nevladinu organizaciju, ako ne bude političar, da se stane u kraj lopovima i mafiji.

Viceguvernerka Središnje banke BiH Ankica Kolobarić je naglasila da je Središnje banka otvorena i transparentna institucija i da se ne radi ni o kakvoj opstrukciji.

Ona je dodala da su dostavili spisak donacija koje je dobila Središnje banka kao institucija i to je oko 17 milijuna KM za poboljšanje rada institucije.

Kolobarić je podsjetila da oni podržavaju rad ove komisije i ne bježe od davanja podataka, ali nisu sigurni u procentnim iznosima koje su to donacije koje su se slijevale na račune ministarstava.

"Ti podaci koje traži Komisija se moraju prikupiti iz više izvora i uporediti sa podacima Središnje banke BiH ", rekla je ona.

Član Istražne komisije Denis Bećirević je naglasio da je vrlo bitno da ova komisija završi započeti posao, jer je u BiH prema podacima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH došlo blizu 14 milijardi KM, a kasnije je rečeno oko 7,2 milijarde KM i zadatak Komisije je da to utvrdi.

"Imamo situaciju da su u BiH došle milijarde KM, a da nisu proknjižene i evidentirane i da su prema nezvaničnim podacima islamske zemlje uputile u BiH oko osam milijardi KM kao pomoć BiH", rekao je on i dodao da se sve mora do kraja istražiti.
/dnevni avaz/


Nema komentara

Anketa

Ustavi