RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Na ljeto tri nova gradilišta

Napisano 15.06.2010. 19:01

Federalna direkcija za izgradnju, održavanje i upravljanje autocestama jučer je dobila građevinske dozvole za izgradnju dvije poddionice koridora Vc kroz Bosnu i Hercegovinu, od Bilješeva do Gorica, odnosno za gradnju tunela Vijenac i za dionicu Gorica – Drivuša.

„Poslovi eksproprijacije zemljišta na ovim teritorijama su završeni, slovenački SCT izabran za prokopavanje tunela, u roku je dostavio traženu orginalnu bankovnu garanciju. Od ministra Naila Šećkanovića još očekujemo da dogovori termin za potpisivanje Ugovora o izgradnji tunela Vijenac, koje će biti obavljeno u Zenici“,- kazao je za RTV Zenica Erdal Trhulj, direktor Federalne direkcije za autoceste, najavljujući početak radova na tri gradilišta na potezu od Kaknja do Zenice, do kraja ljeta, kao i ostale aktivnosti na izgradnji koridora kroz BiH.

„Pretkvalifikovani ponuđači imaju rok do 4. kolovoza za dostavljanje ponuda za izgradnju dionice koridora od Gorice do Drivuše. Ova dionica podrazumijeva i izgradnju naplatnog mjesta i prvog centra kontrole prometa u Drivuši. Do kraja kolovoza trebalo bi da se dodijeli ugovor za ovu dionicu“ - najavio je Erdal Trhulj.

Time bi bio dostignut plan da se do ljeta otvore tri nova gradilišta na izgradnji koridora Vc kroz Bosnu i Hercegovinu. 24. svibnja je zvanično počelo izvođenje radova na izgradnji mosta Zli brijeg na dionici Kakanj – Bilješevo. Izvođači su kompanije "Vijadukt" iz Zagreba i "Hering" iz Širokog Brijega, a rok za završetak radova je 18 mjeseci.

Planiraju se aktivnosti i na izgradnji zeničke zaobilaznice. Za izradnju njenog prvog dijela već su osigurana sredstva u vrijednosti 30 miliona eura od Kuvajtskog investicijskog fonda, a paralelno sa poslovima eksproprijacije na ovom području, sa kojima se planira početi u rujnu, tražiće se i ostatak potrebitih financijskih sredstava, kako bi se do 2013. godine, zajedno sa još nekoliko dionica autoputa, završili i radovi na zeničkoj zaobilaznici, izjavio je Trhulj.

Ukupna vrijednost investicije sve tri poddionice od Kaknja do Zenice procjenjuje se na oko 130 miliona eura osiguranih putem kredita Europske banke za obnovu i razvitak i Europske investicijske banke.

„Možda se nekima ovi planovi čine preambicioznim, ali i prije tri godine kada smo govorili da će se sva ova gradilišta otvoriti bilo je mnogo takvih komentara, pa se ispostavilo da se radi o realnim projekcijama“ - podsjetio je Trhulj, najavljujući da će iduće godine u Bosni i Hercegovini, na izgradnji koridora Vc kroz našu zemlju, biti otvoreno osam novih gradilišta.
/radio zenica/


Nema komentara

Anketa

Ustavi