RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ispod Duvanjskog polja otkriveno jezero dugo 500 metara

Napisano 15.10.2012. 10:50

Ispod Duvanjskog polja otkriveno jezero dugo 500 metara 

Višemjesečna suša veoma je obradovala speleologe iz SD-a Dinaridi – društvo za snimanje i zaštitu krških fenomena iz Zagreba koji već odavno namjeravaju istražiti podzemlje Ponora kraj duvanjskog sela Tubolja. Napokon su ronioci, speleolozi, biolozi, njih 15 iz Zagreba, Mostara i Tomislavgrada, uspjeli kroz podzemne pećine, jezera, sifone i kamene barijere proći 1.500 metara gdje ljudska noga nikada nije kročila.

Vodni režim Duvanjskog polja jedinstven je u svijetu. Poljem teku Šujica i Drina, te nekoliko potočića, a sve vode idu kroz Ponor kraj sela Tubolja, pa teku podzemljem ispod brda i ulijevaju se u Buško jezero. Međunarodna speleološka ekspedicija je trajala devet dana.

Drugog dana našli smo se sa speleoroniocima Alanom Kovačevićem i Tomislavom Flajpanom-Frfom iz DDISKF-a Zagreb prije ulaska u Ponor. Dan ranije svladali su 400 metara preronivši jedan sifon noseći na sebi više od 50 kilograma opreme.

- Zanimljivo, nema nikakvih pećinskih ukrasa, što je opet fenomen. To je zbog vode koja teče kroz kanale, ali i dvorane. Kamenje je glatko kao najfinija keramika. A nevjerojatno klizno. Jedan ronilac ne bi mogao sam izaći iz vode zbog klizavosti - kazao nam je kasnije Alan.

Golema količina vode

- Prešli smo 1.500 metara, a u glavnom kanalu otkrili smo veliko jezero dimenzija 400 x 500 m. Tu je golema količina vode jer je jezero dublje od 10 metara. Pored jezera se nalazi prostrana dvorana dimenzija 50 x 50 metara i visine 30 metara. Na dijelu prema jezeru nalazi se i prava plaža.
Nazvali smo je Viktorova dvorana po našem prijatelju Viktoru koji je prošle godine prerano umro - kazuje nam Alan.

Išlo se i s druge strane Ponora, onoga iz Vrila kod Buška jezera, a planirano je da se posao nastavi u sljedeće tri godine koliko će trebati da bi se prošao čitavi Ponor koji je dugačak pet kilometara zračne linije. Biolozi na čelu s Romanom Ozimecom prikupili su primjerke životinjskoga podzemnog svijeta. Vjerojatno se radi o endemičnim vrstama riba i rakova, no to će se utvrditi kasnijom analizom. Alan i Frfa su veoma razočarani tonama smeća koje se nalazi u podzemnim kanalima i jezerima.

- To je loša vijest, ali očekivana - kaže Miro Šumanović, domaći član ekspedicije. Organske stvari nisu problem, istrunu, ali je problem plastika. Zato moramo tražiti pomoć od vlasti i Elektroprivrede Hrvatske koja koristi te vode za proizvodnju struje iz Buška jezera.

Trebalo bi napraviti nekakvu mrežu prije ulaza u ponor koja bi zadržavala otpad. Uostalom, utvrđeno je da sve ovdašnje vode završavaju u Dalmaciji. Iz Ponora jedan rukavac vodi prema Crvenom i Plavom jezeru u Imotskom, drugi u Cetinu, a treću izvire u Vrulji Dubci. Zato nam je potrebna i pomoć institucija u zaštiti ovog jedinstvenom krškog fenomena.

| Slobodna Dalmacija |


Nema komentara

Anketa

Ustavi