RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ivanić: Bez dogovora o Izbornom zakonu nema kandidatskog statusa u EU

Napisano 05.12.2017. 23:12

Nije realno očekivati da zemlja koja ne može da postigne dogovor u vezi sa Izbornim zakonom i za koju nije sigurno da će imati formiranu vlast nakon izbora, dobije status kandidata za članstvo u Europsku uniju – ocijenio je danas u Bijeljini član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

Istakao je da na europskom putu BiH nije problem u jednom ili dva pitanja, već se radi o širem kontekstu u kojem je neophodno pokazati mnogo više političke hrabrosti i spremnosti za kompromise da se neke stvari riješe.

Neusvajanje izmjena Zakona o trošarinama nije, kako je naveo, jedini razlog nezadovoljstva europskih zvaničnika, te da ima i drugih, poput odgovora na Upitnik Europske komisije, koji još nisu spremni.

-Glavni problem trošarina nije unutar RS, nego je u činjenici da nema dovoljno bošnjačkih glasova, nakon što je iz SDA otišao jedan broj zastupnika i aktivnost kako bi se osigurali glasovi podrške ne treba da idu ka RS, nego ka Federaciji BiH, posebno bošnjačkim političkim strankama - rekao je Ivanić u izjavi novinarima, prenosi Fena.

Kazao je da unutar Predsjedništva BiH uoči sutrašnje posjete Beogradu nema usuglašenog stava, ali kako je moguće da će dogovor postići i večeras.

-Nažalost nismo imali priliku da razgovaramo o platformi, jer su, u međuvremenu, eskalirale druge teme, prije svega sukob povodom Izbornog zakona i dešavanja nakon presude Haškog tribunala šestorki Herceg-Bosne. To ne znači da ne možemo i večeras postići dogovor - rekao je Ivanić.

Po njegovom mišljenju, tri su praktične i konkretne teme s kojima članovi Predsjedništva BiH treba da nastupe tijekom sutrašnje posjete Beogradu, a za koje će se i sam zalagati.

-Prvo pitanje je se tiče granice BiH s Srbijom, imamo li suglasnost da se uđe u razgovor o razmjeni teritorije, jer tu uopće nije u pitanju velika površina. Također pitanje je hoćemo li ili ne da uđemo u razgovor da se omogući normalno korištenje i posebno obnavljanje brana i postrojenja na dvije hidrocentrale, 'Zvornik' i 'Bajna Bašta', te hoćemo li pokušati da se onda u tom okviru riješi pitanja četiri općine, potopljenih površina i naknada koje one za to trebaju – pojasnio je Ivanić.

Nada se kako će za te teme dobiti podršku i od drugih članova Predsjedništva BiH.

-Malo sam sumnjičav kada je u pitanju Bakir Izetbegović, a Dragan Čović je rekao da čvrsto stoji iza toga. Vidjet ćemo, ako toga bude, imat ćemo rješenje, ako ne, onda ćemo znati da ima ljudi kojima nije do dogovora i do popravljanja stvari – ustvrdio je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH u Bijeljini je razgovarao s episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem.


Nema komentara

Anketa

Ustavi