RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Iz mostarke katedrale upućene molitve za mir i pravdu

Napisano 28.11.2017. 23:25

Večer uoči izricanja drugostupanjske presude u slučaju "Prlić i ostali", u Mostaru je održan molitveni skup koji su organizirali Udruženje Hrvatsko srce nade - Mostar, Odjel za branitelje HVO Domovinskog rata HNS-a i Zaklada za pružanje pravne pomoći HVO-a.

Nekoliko desetina građana na Trgu Blažene Djevice Marije ispred katedrale zapalilo je svijeće, a potom je u 18 sati u katedrali Marije Majke Crkve održana misa koju je predvodio župnik don Luka Pavlović.

On je pozvao sve vjernike Hrvate, katolike, ali i Bošnjake i Srbe da se mole za uspostavu trajnoga i pravednog mira. Pri tome je kazao kako se misa služi za hrvatske uznike u Haagu.

Don Ante Brajko iz mostarske katedrale izjavio je za medije kako su molitve upućene za pravednu presudu, prenosi Fena.

"Mi ćemo se moliti da presuda bude pravedna, u prvom redu jer su to pripadnici našeg naroda", kazao je don Brajko te dodao kako će se moliti za oslobađajuću presudu.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović izjavio je kako vjeruje da će presuda biti značajno drugačija od prvostupanjske te kako je "nedokaziv udruženi zločinački poduhvat".

Dodao je kako ne vjeruje da bilo kakav ishod može značajnije utjecati na politička zbivanja u Bosni i Hercegovini.

Inače, predsjedavajući Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Carmel Agius, ujedno i predsjednik MKSJ-a, u srijedu, 29. studenoga, izreći će konačnu presudu u predmetu "Prlić i ostali".

Prvostupanjska presuda u ovom predmetu donesena je 29. svibnja 2013. godine, nakon čega su sve strane uložile žalbu. Prvostupanjskom presudom Haški sud osudio je šestoricu dužnosnika Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora za ratne zločine. Jadranko Prlić tada je osuđen na 25 godina zatvora, a bivši ministar obrane Bruno Stojić na 20 godina.

Zapovjednici Glavnog stožera HVO generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.


Nema komentara

Anketa

Ustavi