RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Iza 11 poginulih ostale su obitelji i šestero djece

Napisano 10.11.2010. 14:24

Orašje - Misa za Božja dobročinstva

Iza 11 poginulih ostale su obitelji i šestero djece
 
Biblija kao simbol slobode, komad zemlje i plodovi zemlje: kruh, voće i povrće kao simboli Božjih darova i rada ljudskoga...

Euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja u Odžaku obilježen je Dan zahvalnosti za Božja dobročinstva i 17. obljetnica pogibije 11 branitelja 102. HVO brigade. Podsjetimo, 11 branitelja 102. HVO brigade 5. studenoga 1993. godine prelaskom rijeke Save kod Svilaja s teritorija Republike Hrvatske pokušalo je osloboditi odžački dio Posavine.

Sveta misa koju je predvodio preč. Ivo Balukčić, odžački župnik i doborski dekan, bila je prožeta simboličkim gestama Dana zahvalnosti i sjećanja na poginule branitelje. U ulaznoj procesiji na početku mise, uz križ, dvojica sinova pokojnog Marka Jurkića donijela su pred oltar pano s fotografijama 11 poginulih branitelja, a jedanaest osoba, rodbine i prijatelja poginulih branitelja pred njihove fotografije položili su jedanaest svijeća.

Potom su pročitana imena jedanaest poginulih branitelja: Marko Jurkić, Vjekoslav Grebenarević, Ilija Majić, Darko Stažić, Bono Jelušić, Mladen Jelušić, Marinko Ambrožić, Marko Katić, Željko Čalušić, Bahrija Omičević i Vahrudin Šabanović. Dvojica od njih bila su oženjena te je iza njih ostalo šestero djece.

Ovih jedanaest branitelja dio su od 148 branitelja 102. HVO brigade koji su poginuli tijekom Domovinskog rata u BiH. Kod prinosa darova uz hostije, vino i vodu prinesen su još i simbolički darovi. Biblija kao simbol slobode, komad zemlje i plodovi zemlje: kruh, voće i povrće kao simboli Božjih darova i rada ljudskoga. Uz te darove dvije kćeri pokojnog Bone Jelušića, iza kojega je ostalo četvero djece, prinijele su pred oltar cvjetni aranžman u obliku hrvatskoga grba.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi