RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izabrani državni zastupnici

Napisano 31.05.2011. 09:49

Dom naroda FBiH - Nakon burne i dramatične rasprave

Izabrani državni zastupnici

U Dom narod BiH, ako i kada ih SIP i službeno potvrdi, ulaze Tihić, Kapetanović, Genjac, Bećirović i Bradarić te Čović, Krišto, Merdžo, Krešić i Vrdoljak

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, nakon dramatičnog početka jučerašnje sjednice kojoj je nazočilo svih 58 zastupnika, izabrao je po pet državnih zastupnika iz reda Bošnjaka i Hrvata.
U Dom naroda BiH iz reda Bošnjaka, kako su odlučili zastupnici Kluba Bošnjaka Doma naroda FBiH, ući će tri predstavnika SDA, i to Sulejman Tihić, Nermina Kapetanović i Halid Genjac te dva iz SDP-a - Hasan Bećirović i Mehmed Bradarić.

Napuštanje sale

Državni zastupnici iz hrvatskog naroda, prema rezultatima glasanja Kluba Hrvata u Domu naroda Federacije, bit će dva predstavnika HDZ-a BiH, i to Dragan Čović i Borjana Krišto, jedan iz HDZ-a 1990 - Josip Merdžo, jedan iz HSP-a - Stjepan Krešić i jedan iz SDP-a - Krunoslav Vrdoljak.
Odlučeno je to tajnim glasovanjem za zastupničke liste čiji je redoslijed jučer ujutro ždrijebanjem utvrdila Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH. Svim novoizabranim državnim zastupnicima, uključujući i one iz reda Srba koje je još odavno izabralo Vijeće naroda RS, mandat će teći tek po objavi njihovih imena u „Službenom glasniku BiH".
Prethodno SIP treba utvrditi je li jučerašnje glasovanje u Domu naroda FBiH provedeno u skladu s Izbornim zakonom BiH. Nakon toga, Dom naroda Državnog parlamenta moći će i službeno biti konstituiran.

Inače, izboru državnih delegata prethodila je i pomalo incidentna situacija kada su zastupnici iz dva HDZ-a, koje je podržala i Elvira Abdić-Jelenović iz DNZ-a, prije polaganja svečane zakletve i potpisivanja izjava o prihvaćanju mandata federalnih zastupnika, zatražili da ponovo bude konstituiran Klub Hrvata.
Dosta nespretno s njihovim zahtjevima borila se predsjedavateljica Doma naroda FBiH Karolina Pavlović (NSRzB), koju su pokušavali nadglasovati u govoru Radoje Vidović i Ivo Tadić, obojica iz HDZ-a BiH, te Abdić-Jelenović. Nakon što nisu dobili pravo na stanku radi dogovora o novom konstituiranju Kluba Hrvata i izboru njegovog predsjedavatelja, 10 zastupnika iz dva HDZ-a i Abdić-Jelenović napustili su salu.

Davanje stanki

Naime, njih 11 sami su sebi dali kraću stanku, nakon koje su se vratili na sjednicu i rekli da je njih 11 izabralo Vidovića za predsjedavatelja Kluba, nepriznavajući Ivu Divkovića iz SDP-a koji je na tu poziciju izabran 17. ožujka, kada je konstituirana federalna vlast.
Predstavnici HDZ-a podsjetili su da tada nije bilo potrebne trećine za odlučivanje o konstituiranju Kluba Hrvata, ali Pavlović je to ignorirala. Zatim je pozvala da zakletvu položi svih 17 naknadno, u prvom i drugom krugu, izabranih federalnih zastupnika iz različitih županijskih skupština i različitih naroda, a na koje se čekalo nakon 17. ožujka, jer sve županije nisu bile završile tu proceduru.
Novinarima nije promaklo da, iako su svi oni ustali da pročitaju tekst zakletve, delegati iz dva HDZ-a nisu otvarali usta, ali su nakon toga potpisali izjave o prihvaćanju mandata.
Potom je i preostalih šest hrvatskih zastupnika iz platformaških stranaka pristalo da ode na polusatnu stanku s HDZ-ovcima i Abdić-Jelenović te se dogovori o novom konstituiranju Kluba Hrvata. Po povratku sa stanke koja se odužila na više od sat vremena Rudo Vidović je saopćio da je on izabran za predsjednika Kluba Hrvata, dok mu je zamjenik Luka Faletar iz HDZ-a 1990.     

Padale teške riječi
Abdić-Jelenović optužila je jučer rukovodstvo Doma naroda FBiH da krši zakone i Ustav, podsjetivši da ona nije sudjelovala u glasanju na konstituirajućoj sjednici 17. ožujka, kada je birana i Vlada FBiH. Tada je u Klubu Hrvata bilo svega pet zastupnika iz stranaka Platforme, zbog čega Abdić-Jelenović i tvrdi da bez njenog potpisa nije bilo potrebne trećine glasova za tadašnje konstituiranje.

Skandal zbog smjene Pavlović
Do svojevrsnog skandala došlo je nakon što je Vidović kao novi predsjednik Kluba Hrvata zatražio da se u dnevni red uvrsti izbor novog predsjedavatelja Doma naroda FBiH i to Mirka Batinića iz HDZ-a BiH umjesto 17. ožujka izabrane Karoline Pavlović iz NSRzB-a. Pavlović to nije prihvatila, obrazloživši da dnevni red ne može biti mijenjan, jer je on već utvrđen. Potom je započela proceduru izbora državnih zastupnika, ali u trenutku kada su pripremane kutije za glasovanje Vidović je u ime Kluba Hrvata zatražio novu stanku radi konzultacija. Nakon što mu to nije odobreno, došlo je do bure u sali, ali je Pavlović nakon upućene „prve opomene" Vidoviću, ipak, popustila pod optužbama da krši Poslovnik i Ustav te dala 15-minutnu stanku, kazavši da to čini „zbog uznemiravanja".

Pravila glasovanja
Nakon što je utvrđeno da nije bilo nijednog nevažećeg listića Mirjana Malić, u ime Privremene komisije za izbor i imenovanja, pročitala je rezultate tajnog glasovanja koje je obavilo po 17 hrvatskih i bošnjačkih zastupnika. Zastupnici su, inače, imali pravo dati samo jedan glas za jednu kandidatsku listu, s koje se bira onaj kandidat koji je prvopredloženi, a za izbor je bilo potrebno da lista osvoji najmanje tri glasa.

U Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH SDA ima devet zastupnika, SDP pet, SBB BiH dva i NSRzB jednog, tako da je bilo i očekivano da za državne zastupnike budu izabrani oni iz SDA i SDP-a.
U Klubu Hrvata, pak, sjedi deset zastupnika iz dva HDZ-a, četiri iz SDP-a, jedan iz NSRzB-a, jedan iz HSP-a i jedan iz DNZ-a, što također potvrđuje da najveći broj glasova za državne zastupnike osvajaju dva HDZ-a.

Rezultati glasovanja
■ LISTA IZ REDA BOŠNJAKA
Lista Amira Zukića - 3 glasa - prvi Sulejman Tihić
Lista Almedina Aliefendića - 3 glasa - prva Nermina Kapetanović
Lista Salke Selmana - 3 glasa - prvi Halid Genjac
Lista SDP-a - 3 glasa - prvi Hasan Bećirović
Lista Hanke Vajzović - 3 glasa - prvi Mehmed Bradarić
Lista SBB BiH - 2 glasa - prvi bio Adnan Terzić
Lista NSRzB - 0 glasova - prva bila Amira Malkočević

LISTA IZ REDA HRVATA
Lista HDZ-a BiH - 4 glasa - prva Borjana Krišto
Lista HDZ-a 1990 - 4 glasa - prvi Josip Merdžo
Lista Tomislava Martinovića - 3 glasa - prvi Dragan Čović
Lista SDP-a - 3 glasa - prvi Krunoslav Vrdoljak
Lista HSP-a - 3 glasa - prvi Stjepan Krešić
Lista NSRzB-a - 0 glasova - prvi Ivica Matković

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi