RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Misa u spomen na lik Anđela Zvjezdovića

Napisano 31.05.2011. 11:23

Misa u spomen na lik Anđela Zvjezdovića

Više od dvjesto vjernika prisjetilo se čovjeka koji je podnio veliku žrtvu

Pobjeći je značilo odreći se djedovine, trajno je ustupiti najljućem neprijatelju kršćanstva

Na lokalitetu Kaštele služena je sv. misa u spomen na lik i djelo fra Anđela Zvjezdovića (Zvizdovića). Sv. misu je predvodio magistar povijesti fra Anđelko Barun, gvardijan iz Livna.
Ove godine se okupilo više od 200 vjernika iz župa Busovače, Brestovskoga, Visokog, Kiseljaka i Fojnice. Fra Anđelko je u svojoj propovijedi, između ostalog, kazao: "Nije bilo lako odlučiti se. Pobjeći, znači odreći se svoje djedovine i trajno je ustupiti najljućem neprijatelju kršćanstva. Ostati, znači biti spreman na velike žrtve, ali i mogućnost, pa makar i uz cijenu života, sačuvati klicu kršćanstva koja bi mogla nekad isklijati i procvjetati. Razboriti i dalekovidni fra Anđeo odlučio je - ostati. Pred očima mu je lebdio lik sv. Franje koji je stupio u dijalog s egipatskim sultanom (...). Sultan je znao da od osvojene Bosne nema koristi ako nema u njoj naroda koji će je obrađivati i njemu poreze plaćati. Stoga mu je u interesu da narod ne bježi iz Bosne. Ako pobjegnu svi fratri, pobjeći će i sav narod. Stoga je tražio načina kako fratre zadržati (...). Sultan je fra Anđelu ponudio, a fra Anđelo prihvatio carsku povelju, Ahdnamu, u kojoj sultan fratrima jamči slobodu opstojnosti i propovijedanja evanđelja. Što je u toj ahdnami točno pisalo, mi to ne znamo niti ćemo ikada saznati. Ahdnama je izgorjela zajedno sa samostanom, najvjerojatnije u požaru.

Nakon misnog slavlja uslijedio je posjet starom samotištu (samostanu) i druženje uz pjesmu, kolo i prijateljski razgovor.

Govor fra Anđela Zvjezdovića pred sultanom (literarna obrada)

Veliki care!
Ja sam fra Anđel Zvjezdović, starješina franjevačkog samostana u Fojnici. Dolazim ispred ovdašnjeg izbjeglog puka katoličke vjere, da ti ukažem na nastale prilike, koje ne mogu ni tebi dobra donijeti, ako si došao da nam budeš novi gospodar. Pusta i neobrađena zemlja bez igdje ikoga, nikome ne koristi. Budi milostiv prema narodu pa ćeš od njega imati sve ono što se traži od pokorenih. Različite smo vjere ali vjerujemo u istog Boga. Mada smo mi, bosanski katolici, dojako bili tvoji ljuti protivnici, uviđamo da je božja volja da nam budeš novi gospodar, pa ti dolazim ispred mojih istovjernika da ti iskažem pokornost i nas primiš kao tvoje nove podanike. I dosada smo slijedili božji zakon te smo se pokoravali našem kralju, čineći sve što je dužnost podanika naspram gospodara, a gospodar je, pak, naspram nas činio ono što ga je obavezivao isti zakon. Ako si došao care da budeš novi gospodar ove zemlje, to gospodstvo ti ne bi ništa donijelo ako bi ostao bez življa.

Care, poštedi nam crkve, dozvoli nam slobodu vjere, pa ko je do sada bio katolik neka to i nadalje ostane! Ovdje je od uvijek bilo više vjera, jedna pored druge, niko nikome nije smetao, a i kako bi kad ih ispovijeda jedan te isti, bosanski narod. Budi milostiv i dozvoli da tako ostane i nadalje! Dobrodošli i oni koji prime tvoju vjeru, jer Bosna je širokogruda i u svoja njedra prima svakoga ko je dobronamjeran.

Ako dozvoliš katoliku da i dalje bude katolik, pravoslavcu pravoslavac a bogumilu bogumil, onda ćeš imati Bosnu baš onakvu kakvu želiš. Tri naša samostana, onaj u Kraljevoj Sutjesci, Kreševu i Fojnici, pusta su. Samostanska braća se razbježala, kapele i crkve su napuštene. To je slika od koje se srce steže svakom vjerniku, ma koje vjere bio. Dopusti nam da se i nadalje molimo, neka narod siđe sa brda, neka ti se pokori, pa nam budi ono što nam je dojako bio naš kralj! Budi nam gospodar kojem ćemo se klanjati i poštovati, kakav je običaj od starine!

Eto care, radi toga sam došao. Ako sam rekao nešto što bi uvrijedilo tvoju veličinu, naredi da me na mjestu sasijeku, a ako si drugačijeg mišljenja, postupi kako rekoh, što će biti milije i Bogu i ljudima!"

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi