RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izaslanstvo HDZ BiH nazočilo je obilježavanju 20. obljetnice Općinskoga odbora HDZ-a BiH Kupres te posjetilo dvije župe

Napisano 17.06.2010. 09:18

Izaslanstvo HDZ BiH nazočilo je obilježavanju 20. obljetnice Općinskoga odbora HDZ-a BiH Kupres te posjetilo dvije župe


Izaslanstvo HDZ-a BiH bilo je nazočno i obilježavanju 20. obljetnice Općinskog odbora HDZ-a BiH Kupres. a položilo je vijenac na spomen-obilježju Suho polje - Kupres, posjetilo župu Uznesenja BDM Suho polje i župu Otinovci. Tu se prilikom obraćanja nazočnima dr. Čović osvrnuo na listopadske izbore. - HDZ BiH stožerna je stranka hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini. Hrvati u BiH su danas ustavno nejednakopravni s druga dva konstitutivna naroda. Nas mora zadovoIjiti jedino istinska ustavna jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH. Moramo razumjeti da bez dogovora sa srpskim i bošnjačkim strankama mi uopće ne možemo biti u vlasti. Bez ključne srpske i bošnjačke stranke ne može se napraviti vlast, a bez svih hrvatskih stranaka zajedno može se bez problema napraviti vlast i toliko o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH, istaknuo je Čović te dodao kako BiH mora žurno, najkasnije šest mjeseci nakon općih izbora, dobiti novi ustav.

Novi ustav BiH

- Mi smo javnosti već odavno ponudili naše viđenje tog novog ustava - BiH u međunarodno priznatim granicama, jednakost tri konstitutivna naroda u BiH i diskontinuitet teritorija u BiH kroz četiri federalne jedinice na srednjoj razini vlasti. Ovo će apsolutno spriječiti bilo kakvo razmišljanje ili tehničku mogućnost bilo kakvih podjela. Zaštitit ćemo do kraja ustavnu poziciju hrvatskoga naroda u BiH. Stabilnost BiH mora biti strateški interes europske Hrvatske, odnosno da se kroz novi ustav konačno osigura istinska ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Za ovogodišnje povijesne izbore, jer oni uistinu jesu takvi za Hrvate u Bosni i Hercegovini, HDZ BiH si je postavio jasan cilj - više od 130 tisuća glasova. To će značiti ostvarenje rezultata od prije 12 godina, a što će biti vrednije s obzirom na današnje okolnosti. Taj će rezultat, također, značiti jasnu prepoznatljivost HDZ-a BiH kod međunarodnih i domaćih političkih čimbenika. Bit će to prepoznatljiva snaga bez koje se neće moći razgovarati o uređenju BiH, ustavnim promjenama i svim budućim reformskim aktivnostima, kazao je dr. Čović na kraju.

Borjana Krišto postići će još bolji izborni rezultat

kupres-cc

Govoreći na Kupresu, Čović je iskazao uvjerenje da će još bolji izborni rezultat postići Borjana Krišto, kandidatkinja HDZ-a BiH za člana Predsjedništva BiH. Predvidio je veći izborni krah hrvatskim strankama u BiH kojima je jedina strategija onemogućiti jedinstvo Hrvata. Potpisivanje sporazuma između HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske ocijenio je "posebnim danom za HDZ BiH". "lako je naizgled kratak i skroman, ovim smo  sporazumom otvorili novu stranicu za Hrvate u BiH, posebno zbog izbora. Vjerujemo da će HDZ BiH uvjerljivo dobiti predstojeće opće izbore", rekao je dr. Čović.


Nema komentara

Anketa

Ustavi