RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izetbegović: Bolje u oporbu, nego u savez s Lagumdžijom

Napisano 16.10.2010. 10:59

Izetbegović: Bolje u oporbu, nego u savez s Lagumdžijom

Vijest s posljednje sjednice stranačkog kolegija SDA zaledila je slavljenički osmijeh na licima SDP-ovaca: Bakir Izetbegović, novi bošnjački član Predsjedništva BiH, usprotivio se formiranju postizborne zeleno-crvene koalicije.

Izetbegović se suprotstavio većinskom mišljenju stranačkog vodstva koje zagovara postizborni savez sa SDP-om. Branio je stav da je za budućnost SDA bolje presjediti četiri godine u opoziciji nego sudjelovati u “neprirodnoj koaliciji” s neokumunistima okupljenim oko lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije.

U emotivnom govoru Izetbegović je stranačke kolege podsjetio da jezgru SDA čine prvoborci u rušenju totalitarnog režima bivšeg Saveza komunista čiji se nasljednici uglavnom okupljaju oko SDP-a. Podsjetio je na stradanja svoga oca Alije, koji je “na pravdi Boga robijao u komunističkim kazamatima”.

Bez obzira na činjenicu da je ostao usamljen, Izetbegovićevo rezolutno odbijanje zeleno-crvene koalicije zabrinulo je stranačko vodstvo SDA, ali još više SDP-a, koji s razlogom strahuju da bi Izetbegović mogao poremetiti koalicioni aranžman koji su ranije dogovorili lideri dviju stranaka, Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija.

Izetbegović će naime uskoro biti u prilici odlučivati o izboru novog mandatara Vijeća ministraa BiH. Za ovu funkciju iznimno je zainteresiran lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji međutim u novom sazivu Predsjedništva BiH može računati na samo jedan siguran glas – Željka Komšića.

Srpski član Predsjedništzva BiH Nebojša Radmanović, sasvim je izvjesno, glasat će protiv Lagumdžije, a to praktično znači da će odluku o novom mandataru državne vlade prelomiti Bakir Izetbegović.

Politička sudbina Zlatka Lagumdžije, s kojom je povezana i sudbina zeleno-crvene koalicije, nalazi se dakle u rukama Bakira Izetbegovića.

|Izvor: Slobodna Bosna|


Nema komentara

Anketa

Ustavi