RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Iznikinula iz pepela kao simbol neuništivosti duha

Napisano 13.10.2011. 10:50

Svečano proslavljen patron župe HrvatskaTišina koja je dugo godina bila bez ijednog djeteta

Iznikinula iz pepela kao simbol neuništivosti duha

■ Povratak - Obitelji Nedić i Bartolović s petero djece primjeri su povratničke ustrajnosti
■ Dašak povratničkog ozračja tek se osjeća među 500-tinjak upornih povratnika
■ Središnju misu na patron župe predvodio gvardijan fra Marijan Živković

Župa Hrvatska Tišina dugo je vremena bila bez ijednog djeteta. Župljani, uglavnom osobe treće životne dobi, s radošću su proslavili krštenje prve bebe, potom i druge u obitelji Bartolović, a ovogodišnji patron župe proslavili su s najljepšim darom - povratkom deveteročlane obitelji Nedić u Novo Selo.

Četiri generacije

U povratničkoj obitelji skladno žive čak četiri generacije. U dvije povratničke obitelji sada je već petero djece, što je značajan pomak u župi u kojoj se već godinama ne čuje dječji žamor na ulicama. Upravo je taj detalj izdvojio i pohvalio župnik fra Joso Oršolić u obraćanju vjernicima za vrijeme misnog slavlja koje je predvodio gvardijan toliškog samostana fra Marijan Živković u koncelebraciji s desetak svećenika. Proslava patrona posavske župe Hrvatska Tišina svake godine donese upravo živost koja nedostaje tom posavskom povratničkom kraju iz kojeg su tijekom posljednjeg rata protjerani svi Hrvati. Crkva Majčinstva Blažene Djevice Marije u Hrvatskoj Tišini ponovno je bila pretijesna za sve koji su željeli proslaviti patron skupa sa župljanima. Tišina je glasno zapjevala slaveći patrona, život, povratak djece. U misnom slavlju sudjelovao je zbor HKD-a Napredak iz Kreševa. Petnaest je godina nakon rata, a devetu godinu župa slavi patron u novoizgrađenoj crkvi. Mnogi infrastrukturni objekti dobili su novo ruho u tim posavskim selima iz kojih su Hrvati u cijelosti protjerani, dašak povratničkog ozračja tek se osjeća među 500-tinjak upornih i ustrajnih povratnika, uglavnom osoba treće životne dobi. 

Nada i snaga

Većini su kuće obnovljene ali još ih je puno koji su i dalje na čekanju. Crkva u Hrvatskoj Tišini iznikla je pepela kao simbol neuništivosti duha, simbol povratka u te posavske napaćene krajeve.
- Smisao ovog našeg okupljanja i slavlja u prekrasno uređenoj, posvećenoj crkvi jest taj da nam Majka Marija da nadu i snagu, kazao je gvardijan.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi