RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vlast u središnjoj Bosni?

Napisano 13.10.2011. 10:30

Dogovor - Nastavak razgovora o uspostavi vlasti u SBŽ-u

Vlast u središnjoj Bosni?

■ Podjela ministarstava u SBŽ-u danas na pregovaračkom stolu
■ Građani očekuju uspješno okončanje pregovora i vlast već sljedeći tjedan

Nakon što su predstavnici srednjobosanskih županijskih organizacija dva HDZ-a, SDA i SDP-a u subotu konačno sjeli za pregovarački stol i dogovorili, ili bolje reći prihvatili i potvrdili dogovor i prijedloge predsjednika Dragana Čovića, Bože Ljubića, Sulejmana Tihića i Zlatka Lagumdžije, o načinu formiranja Vlade u ovoj županiji, prije svega među Hrvatima zavladao je umjereni optimizam.

Nastavak pregovora

Jer, ključni dogovor je po-stignut, a riječ je o podjeli ministarstava po kojemu će četiri dobiti dva HDZ-a, s tim da na čelu jednog mora biti Srbin, tri SDP, od kojih na čelu jednog ministarstva mora biti Hrvat, te premijersko mjesto i jedno ministarstvo stranci SDA. Uz to, dva HDZ-a dobivaju mjesto predsjedatelja županijske Skupštine, dok će zamjenike predsjedatelja dati SDA i SDP čiji predstavnik po nacionalnosti mora biti Srbin. Nastavak pregovora, sada o konkretnoj podjeli ministarstava, zakazan je za danas (četvrtak) u 19 sati u Travniku, a najveći broj građana optimistično gleda i očekuje uspješno okončanje pregovora i već sljedećeg tjedna i imenovanje Vlade. Međutim, pesimisti, ili bolje reći realisti, poučeni negativnim iskustvima ne vjeruju u tako brz rasplet koji vodi prema formiranju zakonitih struktura vlasti SBŽ-a i prevladavanje jednogodišnje krize koja je u ovoj županiji prijetila i nesagledivo teškim i opasnim posljedicama. A uz već rečeno dosadašnja negativna iskustva. Oni svoje sumnje zasnivaju i na izjavama predsjednika županijskih organizacija SDP-a i SDA, Zukana Heleza i Salke Selmana.
Naime, Helez je nakon sastanka kazao kako će nedvojbeno biti „borbe“ oko podjele barem dva ministarstva, izbjegavajući reći o kojim je ministarstvima riječ. No, nije bilo teško zaključiti i saznati da se radi o Ministarstvu financija na koje reflektiraju dva HDZ-a, ali i SDA i SDP, te o Ministarstvu obrazovanja koje je želja i SDP-a i dva HDZ-a. Kada je u pitanju ovo ministarstvo, SDA „vrući krumpir“ i nadmetanje s dva HDZ-a mudro prepušta SDP-u čije su nakane u reformi ovog ministarstva skoro potpuno istovjetne s njihovim željama i planovima, a pogubne za dva HDZ-i uopće na Hrvate na ovom području. Žestoke će borbe biti i za Ministarstvo gospodarstva, a ne treba zaboraviti da je predsjednik Županijskog odbora SDA Salko Selman jasno i glasno kazao nakon sastanka u Travniku da je u ovakvoj raspodjeli (4 + 3 + 2) jedino oštećena, pa radi toga i nezadovoljna njegova stranka SDA. U svim ovim nadmetanjima ne treba zaboraviti ni Narodnu stranku Radom za boljitak koja, skupa s HSP-om, gubi tlo (vlast) pod nogama u HNŽ-u i SBŽ-u, a sve govori da će tako biti i na državnoj razini. A Lijanovići, pa i Jurišić, sigurno imaju asa u rukavima i neće mirno gledati kako ih njihovi platformaški partneri eliminiraju iz vlasti.

Struktura vlasti

Da šutke sve to ne otrpe, dodatnu snagu i odlučnost daje im i poruka Salke Selmana koji sa žaljenjem i zabrinutošću konstatira „urušavanje“ platforme, a što može, prema njegovu mišljenju, za platformu imati negativne posljedice. I sve to pobrojano, ali i niz drugih manjih ili većih razloga, argumenti su pesimista (realista) da će još dosta Lašve proteći dok se ne formiraju županijske strukture vlasti na temeljima Ustava i izbornih rezultata.
A tko je u pravu, saznat ćemo već nakon večerašnjeg sastanka

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi