RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

JAJCE: OPĆINA SPREMNA POMOĆI PRI ZAPOŠLJAVANJU OTPUŠTENIH VOJNIKA

Napisano 02.06.2010. 22:26

Djelatna vojna služba licima kojima ugovori ne mogu biti produženi zbog zakonskih ograničenja dužine trajanja službe u Oružanim snagama BiH prestaje ove godine. S područja općine Jajce sedam dojučerašnjih vojnika nije produžilo ugovore. U ovoj godini iz službe će biti otpušteno ukupno 40 osoba sa jajačke općine.
Tim povodom, općinski načelnik Nisvet Hrnjić razgovarao je sa predstavnicima Regionalnog tranzicijskog centra Banja Luka Matom Živkom i Esadom Poškom.
Pored njih, razgovorima je prisustvovala i Vesna Ljubičić, šef Biroa za zapošljavanje Jajce.
Na sastanku je bilo govora o mogućnostima uključivanja općine Jajce u projekte zbrinjavanja otpuštenih vojnika. Načelnik Hrnjić iskazao je spremnost Općine za pomoć svima koji su ostali bez posla, uz napomenu da će s ovim problemom upoznati Općinsko vijeće i predložiti da program poticaja zapošljavanja obuhvati i zbrinjavanja otpuštenih vojnika.
Ministarstvo odbrane BiH je u cilju zbrinjavanja otpuštenih pokrenulo projekt „Perspektiva“ u kojem sudjeluju i drugi organi vlasti u BiH, kao i predstavnici međunarodne zajednice. Projekt uključuje i informiranje o tržištu rada, malom i srednjem poduzetništvu, savjetovanje i pomoć u pronalaženju posla, pokretanju vlastitog biznisa u oblasti poljoprivrede, stručno usavršavanje, preuzimanje i zapošljavanje u drugim organima i institucijama.
/DA/


Nema komentara

Anketa

Ustavi