RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Održan Susret svećenika Bosne i Hercegovine u Kupresu

Napisano 02.06.2010. 18:48

U srijedu, 2. lipnja u župnoj crkvi na Kupresu održan je jednodnevni Susret svećenika Bosne i Hercegovine. Na Susretu su sudjelovali svi biskupi Bosne i Hercegovine kao i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D'Errico, a priključio im se i biskup kotorski mons. Ilija Janjić sa svojim svećenicima te biskup iz Indije mons. Devprasad John Ganawa. Uz biskupe su bili i dvojica franjevačkih provincijala iz Sarajeva i Mostara fra Lovro Gavran i fra Ivan Sesar te oko 350 svećenika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, među kojima i nekoliko grkokatoličkih svećenika na čelu sa svojim vikarom protojerejom Mihajlom Stahnekom, kao i brojni vjernici župe Otinovci-Kupres.
 
Nakon molitve Srednjeg časa, koju je predvodio predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Franjo Komarica, uslijedilo je prigodno razmatranje generalnog vikara Banjolučke biskupije mons. dr. Anto orlovac dok je pripravu za sakrament pomirenja predvodio franjevački provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran. Molitvu krunice, tijekom koje će svećenici razmišljati o otajstvima svjetla, animirao je župnik iz Studenaca don Ivo Šutalo.
 
Vrhunac Susreta bilo je svečano Euharistijsko slavlje koje je predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz suslavlje svih biskupa i svećenika te sudjelovanje vjernika. U prigodnoj uvodnoj riječi kardinal Puljić je izrazio radost zbog zajedništva u Euharistijskom slavlju u Svećeničkoj godini ističući kako je Sveta misa najveći izraz zajedništva svećenika, biskupa i redovničkih poglavara. „Ovim zajedništvom šaljemo poruku zajedništva Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini, ali i pozitivnu poruku našim vjernicima kao i svim građanima ove zemlje. Neka nas ne zbuni ova medijska i politička kritička kampanja prema slabostima svećenika. I prije su bile te slabosti, ali ih sada valja razotkriti kako bi se dogodila duhovna obnova u nama i među nama“, kazao je kardinal Puljić izražavajući uvjerenje da će ova kampanja potaknuti i uozbiljiti svećenike kako bi istinski pročistili stavove i životna načela, grijehe i pogreške te živjeli vjerodostojnije i svjedočkije. „Prilika je da zahvalim Bogu za vas; da zahvalim vama za svaku ljubav osvjedočenu žrtvom i vjernošću u služenju i poslanju Crkvi na ovim prostorima“, rekao je kardinal Puljić zaželjevši da njihova skrušenost na početku Mise takne božansko Srce Isusovo kako bi se obnovili po Srcu Njegovu jer je on blaga i ponizna srca.
 
Homiliju je izrekao predsjednik Vijeća za kler BK BiH mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Oslanjajući se na poziv proroka Jeremije, o kojem je bilo riječi u prvom čitanju ((Jr 1,4-5. 17-19), biskup Perić je kazao kako prorok Jeremija iznosi nekoliko činjenica svojstvenih svakomu Božjem duhovnom zvanju od toga da postoji u pozvanima neki osjećaj Božje blizine preko Božjeg poznavanja pozvanoga od njegova začeća preko posvećenja pozvanoga da služi Bogu do postavljanja za proroka svim narodima. Na temelju toga pojasnio je i današnje poslanje svećenika kojemu je dan dar i zadatak poučavanja Tumačeći drugo čitanje iz poslanice Hebrejima progovorio je o dar i zadatku posvećivanja, a zatim na temelju evanđeoskog odlomka (Mk 1, 14-20) o daru i zadatku upravljanja.
 
„I mi smo, braćo, dozvani s raznih strana, gora i jezera, u svećeništvo. I nitko se ne može smatrati dostojnim tolikoga i takvoga dara. Koliko god to bila Božja inicijativa i odluka, a naš pristanak i suradnja, činjenica je da duhovna zvanja niču iz obitelji koje djecu vole i odgajaju, u kojima se Boga poštuje i ponizno moli, Gospin zagovor krunicom prosi, sakramenti primaju, Božje zapovijedi opslužuju i odvažno se protiv svjetovne struje bori. Sveti župnik arški sve je vlastitim primjerom potvrđivao i pozivao“, kazao je biskup Perić ističući zahvalnost Svetom Ocu Benediktu XVI., koji je proglasio Svećeničku godinu. „Pratio nas je svu godinu, iz tjedna u tjedan, svojim očinskim porukama, govorima, pismima. A možda se nije nikada naslušao tolike medijske vike zbog nekih prezbiterskih bludorija kao ove godine. Neka nam oprosti! Stoga ova je Svećenička godina i svima nama poziv na temeljit ispit svećeničke savjesti i ozbiljna opomena da se progledamo u ogledalu Božjega milosrđa, ali i Božjih zahtjeva i svojih prezbiterskih obećanja. Ispitajmo sebe koliko smo ostali privrženi svomu pozivu i poslanju - vjerni Kristu, vjerni svećeništvu. Ostavimo grješne mreže i veze na morskome žalu ovoga svijeta! Neka nas od njih Krist svojom božanskom ljubavlju zauvijek rastavi i k sebi privuče! Neka nam on, veliki Velesvećenik, vrati izvorno svećeničko srce i lice, koje je i blaćeno i ranjeno! Neka ljudi na tome licu svakodnevno gledaju tragove Božje prisutnosti“, istaknuo je biskup Perić.
„Svećeniče Kristov! Hvala ti za svaki trenutak tvoga svećeničkog služenja Bogu i njegovoj Crkvi, za tvoju molitvu i patnju. Neka te prožima svijest da si Božji svećenik puna 24 sata na dan. Ako ti nitko ne oda priznanja za tvoje odano služenje Crkvi, Bogu i rodu, budi osnažen Božjom prisutnošću i moli Oca nebeskoga da ti on uzvrati u tajnosti tvoga bića. Budi ustrajan na svome svećeničkom putu“, kazao je na kraju propovijedi biskup Perić.
 
Nakon homilije svećenici su obnovili obećanja koje su dali na ređenju; da će, pod vodstvom Duha Svetoga, neprestano vršiti svetu službu svećeništva kao prezbiteri i kao čestiti suradnici biskupskoga reda brinuti se za Božje stado; da će pobožno i vjerno po predaji Crkve slaviti Kristova otajstva na hvalu Božju i posvećenje kršćanskoga naroda; da će dostojno i mudro obavljati službu riječi propovijedajući Evanđelje i izlažući katoličku vjeru te da će se danomice sve tješnje povezivati s Kristom, vrhovnim svećenikom, koji je Ocu prinio sebe kao čistu žrtvu, te se s njime posvećivati za spasenje ljudi.
 
Na kraju Mise nazočnim biskupima i svećenicima obratio se nuncij D'Errico ističući kako je vrlo radostan što sudjeluje na Svećeničkom danu, čija važnost mu je postala očita već od prvoga trenutka kad je o tome dobio vijest. „Ova inicijativa je od posebne važnosti za Crkvu u Bosni i Hercegovini, ne samo zato što se uklapa u kontekst Svećeničke godine, koju je proglasio Sveti Otac Benedikt XVI., nego također jer je praktično prvi put da je organiziran Svećenički susret u Bosni i Hercegovini na nacionalnoj razini“, istaknuo je nuncij D'Errico zahvalivši - kao Papinski predstavnik - svima koji su doprinijeli njegovu ostvarenju i izražavajući želju da iz ovoga Dana proiziđu dobri plodovi za svećenike i za Crkvu u Bosni i Hercegovini.
 
Nuncij D'Errico je potom pročitao Poruku Svetog Oca naslovljenu na biskupa Komaricu kao predsjednika Biskupske konferencije, a potpisao ju je kardinal Tarcisio Bertone, državni tajnik Njegove Svetosti. U Poruci se ističe da je Sveti Otac Benedikt XVI.. s radošću primio vijest da će se 2. lipnja u Kupresu, po prvi put održati nacionali susret svećenika iz čitave Bosne i Hercegovine te da od srca pozdravlja sve sudionike od domaćina susreta kardinala Puljića preko časne braće u biskupstvu i dragih svećenika do svih vjernike koji ih prate svojim molitvama.
 
„Draga braćo u svećeništvu, pri kraju ove godine posvećene svećenicima vi ste se još jednom okupili kako biste zajednički potvrdili svoju vjernost Isusu Kristu koji vas je pozvao iz vašeg rodnog doma i poslao da po čitavom svijetu budete glasnici Božje ljubavi i istine. Ne znamo zašto je odbrao baš nas, ali je sigurno da s nama ima poseban plan. Stoga je za svećenika bitno da ima potpuno povjerenje u Gospodina. To povjerenje raste iz osobne molitve. Tako predan u volju Božju, oslonjen na Krista i ojačan molitvom svećenik može biti istinski svjedok. Dragi prijatelji, svjedočiti svetošću života za nas ima posebnu važnost. Sjeme zvanja koje je u nas posijao Bog treba donijeti plodove i novih duhovnih zvanja. Želimo vas potaknuti da molitvom i primjerom zalijevate sjeme koje je gospodar žetve posijao u srcima mladića i djevojaka da ga slijede izbliza u posvećenom životu“, stoji u Poruci Svetog Oca koju je potpisao kardinal Bertone.
 
Biskupi i svećenici, okupljeni na Kupresu, uputili su brzojav papi Benediktu XVI. koji glasi: „Sveti oče! Na svršetku Svećeničke godine, koju je vaša svetost najavila lani na svetkovinu Presvetoga Srca Isusova, u povodu 150. obljetnice smrti svetoga župnika arškoga, zaštitnika svih župnika, prezbiteri, biskupijski i redovnički, koji djeluju u dušobrižništvu Crkve u Bosni i Hercegovini, svjesni da je “svećenik ljubav Isusova Srca”, okupljeni na Kupresu na svome bratskom susretu i predvođeni svojim pastirima i poglavarima, da slave sakramente pomirenja i euharistije, da obnove svoja svećenička obećanja i izraze svoju potpunu vjernost Kristu, Sinu Božjemu, u Duhu Svetome, i njegovoj Crkvi, pod zaštitom Marije Djevice i Bogorodice, dok iskazuju Svetosti Vašoj osjećaje sinovske zahvalnosti i vjernosti mole apostolski blagoslov za sebe i za vjernike koji su im povjereni“, stoji u brzojavu Svetom Ocu.
 

Susret je završen zajedničkim objedom i druženjem. /Kta/


Nema komentara

Anketa

Ustavi