RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

JE LI TO MOGUĆE Ustavni Sud BiH proglasio statut Mostara neustavnim i naredio promjenu u roku 6 mjeseci

Napisano 27.11.2010. 20:45

Ustavni sud BiH zatražio je djelomičnu preinaku Statuta Mostara, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown 2004. godine, te Izbornog zakona BiH, ocjenjujući ih neustavnim, priopćio je ovaj sud. Navodi se da su neustavne odredbe prema kojima se isti broj vijećnika u Gradsko vijeće Mostara bira s područja šest bivših općina, iako imaju vrlo različit broj birača, kao i činjenica da građani iz središnje upravne gradske zone ne mogu birati predstavnike za Gradsko vijeće.

Prema priopćenju, suci su ocijenile da su odredbe Izbornog zakona o različitom broju birača u izbornim područjima u Mostaru "protivne Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima", dok se, pak, onemogućavanjem birača iz središnje zone grada Mostara "da biraju vijećnike koji bi ih zastupali ... krši Ustav BiH".

"Ustavni sud BiH naložio je Parlamentu BiH da izmijeni i dopuni neustavne odredbe Izbornog zakona BiH u skladu s ovom odlukom u roku od šest mjeseci nakon njenog objavljivanja u 'Službenom glasniku BiH'. Ustavni sud je naložio Gradskom vijeću grada Mostara da izvijesti Ustavni sud u roku od tri mjeseca od dana objave izmjena koje Parlament izvrši u Izbornom zakonu BiH o koracima koji su poduzeti kako bi se Statut Grada Mostara uskladio s Ustavom BiH", navodi se u odluci Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud odbacio je prigovore hrvatskih zastupnika iz Doma naroda BiH da su neustavne odredbe Izbornog zakona i Statuta Mostara kojim se propisuje nacionalna zastupljenost u Gradskom vijeću, kao i zahtjev za promjenom načina biranja gradonačelnika Mostara koji se ne bira direktno na izborima kao drugdje u BiH, nego indirektno u Gradskom vijeću.

Daytonskim sporazumom 1995. godine Mostaru je dodijeljen poseban status. Aneksom tog sporazuma utvrđeni su Principi za privremeni Statut Grada.

 


Kod samog donošenja Statuta za grad Mostar, rekao saM slijedeće : Taj statut se donosi s CILJEM pravnog UKIDANJA ako je moguće i fizičkog tj. iseljenjem Hrvata doseljenih u ratu u Mostar, kao i spriječiti dalje doseljavanje Hrvata u Mostar u post ratnim godinama jer se znalo da će Hrvati bježati i poslje rata s prostora gdje su poturice na vlasti jer oni provede ZULUM nad nam , ako samo mogu, koji je gori od turskog.

To se i potvrdilo.
Jer jedan muslimanski glas u Mostaru vrijedi kao 5 Hrvatski, a to su OPET dozvolili HRVATINE , ne Hrvati, bez obzira što je to nametnuo tzv.Viski i što su MUJE to htjele.

A to će se provesti tako što domaći Hrvati iz Mostara neće imati INTERESA da zaustavljaju Hrvate ovdje , niti da pomognu već dosleljenim u ratu.
Jer svejedno bili mi ili NE, na vlast ne možemo uticati jer je Statut odredio kako će se praviti Vlast u gradu.

Autor: sred.bosna | Napisano 27.11.2010. | (60) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(57)

Anketa

Ustavi