RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U vlast i bez birača

Napisano 27.11.2010. 11:53
Zlatko Lagumdžija sa djecom

Socijaldemokratska partija BiH posljednjih dana ozbiljno radi na formiranju nove parlamentarne većine i koalicijskim odnosa koji bi mogli predstavljati istinski obrat u dosadašnjim postizbornim razgovorima i kalkulacijama.

Zlatko Lagumdžija, očito, traži nove partnere među hrvatskim strankama, a nisu isključena ni velika iznenađenja na političkoj sceni. Tako će umjesto hrvatskog bloka, koji čine dva HDZ-a Dragana Čovića i Bože Ljubića, SDP potražiti partnerstvo u Narodnoj stranci Radom za boljitak (NSRzB) te, prema svemu sudeći, HSP-u dr. Zvonka Jurišića. Budući da su pravaši već napravili i zajednički klub u Parlamentu FBiH sa DNZ-om, i ta stranka mogla bi biti dio parlamentarne većine.

"Mi smo opredijeljeni za takvu koaliciju. Nju treba žurno testirati i vidjeti može li ona ići ili ne. Mislimo da građani nemaju vremena za čekanje. U tu koaliciju dobrodošao je još netko, ako je zainteresiran. Ako SDA u vlast želi uvlačiti HDZ BiH s jednom ovakvom politikom, onda treba tražiti alternativu. A alternativa je Savez za bolju budućnost BiH. S njima se isto tako može napraviti koalicija, jer ima dovoljno zastupnika u oba doma Federalnog parlamenta, kao i SDA", kaže za sarajevski Dnevni avaz potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović.

Ističe da je HSP dobrodošao ako ima želju biti u jednoj programskoj koaliciji.

Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić također tvrdi da ima ponuda za koaliciju koju bi predvodio SDP. On je nakon susreta s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem u srijedu kazao da je dobio podršku za formiranje potpuno nove parlamentarne većine.

"Mi dajemo podršku bloku dva HDZ-a u vezi s ustavnim promjenama i izmjenama Izbornog zakona BiH. Ali, kada je u pitanju Federalna vlada, to je nešto drugo. Ako u programskom dijelu nađemo suglasje sa strankama koje predvodi SDP, nije isključena varijanta da budemo dio Vlade FBiH",  kaže Jurišić, pojašnjavajući da su o tome vođeni razgovori.

On je pri tome uvjeren da "stranke koje su do sada bile u vlasti nisu spremne napraviti značajne korake u borbi protiv kriminala i korupcije".

Na pitanje je li se koalicija HSP-a i HDZ-a 1990 definitivno raspala, Jurišić navodi da je samo potpisivanje sporazuma s HDZ-om BiH, a bez upoznavanja njegove stranke, stvorilo "dozu nepovjerenja". To, kako kaže, nije više čvrsta veza. Ako ne bude nekakvih zaokreta, ističe on, dosadašnja suradnja ipak bi mogla biti prekinuta.
Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić kazao je za "Avaz" da je suradnja sa NSRzB-om i HSP-om itekako moguća, ali da te stranke, osim matematike, "moraju zadovoljiti i našu programsku orijentaciju".

"Bez HDZ-a, i jednog i drugog, može se. U ovom trenutku objektivno je moguće govoriti o takvim koalicionim formama, takvim partnerstvima koja govore o programskom sadržaju. Ne treba SDP-u da se bruka i ulazi u vlast samo zbog fotelja! Mi na to nećemo pristati. Što se tiče dva HDZ-a i njihove platforme, mi smatramo da je ona neprihvatljiva. Za nas objektivno nije moguće ući u bilo kakvu varijantu ustavnog preustroja zemlje koji bi podrazumijevao stvaranje trećeg entiteta ili federalne jedinice s hrvatskom većinom",  ističe Hadžić.

Artinfo


Nema komentara

Anketa

Ustavi