RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Jerković: Zahtjev za povratak u RS podnijelo oko 5.000 Hrvata

Napisano 22.02.2018. 23:14

Neophodan je zajednički rad svih nadležnih institucija i udruga na povratku Hrvata u Republici Srpskoj - zaključeno je danas na radnom sastanku o temi „Povratak, obnova obiteljskih kuća, infrastrukture i održivi povratak Hrvata u RS-u”, koji je održan u Banjoj Luci.

Organizator ovog skupa je dopredsjednik RS-a Josip Jerković, koji je naglasio da trenutno povratak Hrvata najviše pomažu nadležno entitetsko ministarstvo i Vlada Republike Hrvatske, prenosi Fena.

Istaknuo je da je zahtjev za povratak u RS podnijelo oko 5.000 Hrvata te da je neophodno tražiti rješenja za opstanak Hrvata u RS-u, pa i kroz podršku donatora kako bi se obnovilo što više kuća za one koji žele da se vrate.

Skupu su, istakao je Jerković, prisustvovali predstavnici 27 udruga koje rade na obnovi objekata i povratku izbjeglih i raseljenih, kao i nadležni predstavnici Republike Hrvatske, a najavio i skori sastanak s vjerskim dužnosnicima Katoličke crkve, bez čije podrške, kako je ocijenio, nema povratka.

Predsjednik saborskog odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić je ukazao da je strateški cilj Hrvatske politički stabilna i prosperitetna BiH, koja može biti takva samo ako je istinski država sva tri konstitutivna i jednakopravna naroda.

-Nažalost, pozicija hrvatskog naroda, zbog revizije Dejtonskog sporazuma, je narušena početkom ovog stoljeća, nametnutim amandmanima visokog predstavnika na ustav entiteta. Zadaća nas političkih predstavnika Hrvata u BiH i u hrvatskom Saboru je, zajedno s Hrvatskom, vraćanje na dejtonske principe, koji podrazumijevaju da svaki od konstitutivnih naroda bude u mogućnosti da izabere svoje legitimne predstavnike u ustavom predviđene institucije vlasti, prvenstveno kada je u pitanju član Predsjedništva BiH, Dom naroda FBiH te Vijeće naroda RS-a - istakao je Ljubić.

Dodao je i da Republika Hrvatska radi na političkoj i gospodarskoj podršci ostanku Hrvata u BiH te očekuje od vlasti RS-a da s legitimnim predstavnicima Hrvata u vlasti tog entiteta djeluju na podršci održivom povratku.

-Samo ravnopravan položaj tri naroda u svakom dijelu BiH jamči prosperitetnu budućnost u EU - istakao je Ljubić.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar je rekao kako je dosad uloženo više od 80 milijuna KM u povratak Hrvata u BiH.

-Hrvatska je obnovila 2.800 kuća na prostoru cijele BiH. A osim obnove, financiramo i ostanak, kroz obiteljska gazdinstva - rekao je Mažar ističući da je u prosincu 2017. za RS financirano 17 novih projekata, u vrijednosti 400.000 KM.

Mažar je najavio i da će za povratnike u RS-u biti isporučen građevinski materijal.

Zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivana Perkušić je istakla da je od 2008. kroz projekte i programe za Hrvate u BiH upućeno oko 330 milijuna kuna. Navela je projekte stipendiranja studenata, njih 400 na godišnjem nivou.


Nema komentara

Anketa

Ustavi