RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Jonathan Moore: Treba pronaći rješenje za Mostar kao i za Predsjedništvo te Dom naroda

Napisano 27.04.2016. 12:43

Voditelj Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u BiH, veleposlanik Jonathan Moore, izrazio je očekivanje da će se lokalni izbori u Mostaru održati zajedno s drugim sredinama u ovoj zemlji u listopadu ove godine. Za to je, prije svega, potreban hitan dogovor. Unatoč kratkoći vremena, Moore smatra da prostora za kompromis ima.

 

Večernji list BiH: Kakva su vaša očekivanja u pogledu izmjene Izbornog zakona vezanog uz Mostar?

Krajnje je vrijeme za rješenje. Apsolutno je neprihvatljiva činjenica da su posljednji lokalni izbori u Mostaru održani 2008. godine. Građani Mostara ne smiju biti taoci okolnosti te očekujemo postizanje kompromisa između političkih stranaka i iznalaženje prihvatljivog rješenja, kako bi izbori u Mostaru bili održani već u listopadu ove godine.

 

Večernji list BiH: S obzirom na nepovjerenje koje, prije svega, vlada između SDA i HDZ-a i da su razgovori o Mostaru vođeni kao dio paketa glede izbora Doma naroda i Predsjedništva, može li se očekivati da se samo izdvoji i postigne dogovor o Mostaru?

Poznato mi je da je postojala nakana da se pitanje Mostara rješava u paketu s izborom članova Predsjedništva i izaslanika u Dom naroda. O tome su, koliko znam, razgovore vodili predstavnici HDZ-a BiH i SDA. Na žalost, svjedoci smo da je u procesu iznalaženja rješenja za ova vrlo važna pitanja došlo do određenog zastoja i ovim putem pozivam one koji kažu da govore uime Mostarki i Mostaraca da se što je moguće prije vrate za pregovarački stol te iznađu rješenje koje će omogućiti održavanje izbora u Mostaru, kao i rješenja za druga važna pitanja.

 

Večernji list BiH: Nekoliko je prijedloga na stolu vezano uz Mostar. Navodno značajan dio međunarodne zajednice preferira prijedlog Centra za mir Safeta Oručevića. Je li to istina?

U optjecaju je nekoliko različitih prijedloga za rješenje pitanja Mostara, ali, koliko je meni poznato, niti jedno od ponuđenih rješenja nema dostatnu potporu za njegovo provođenje. Vjerujem da predsjednici/predsjedatelji obje stranke mogu naći rješenje; bez njih, rješenja nema.

Na izvjestan način prijedlozi za Mostar su se polarizirali. Činjenica je da se u Bosni i Hercegovini nekada nepotrebno politizira čitav niz pitanja. Dodatno politiziranje i polariziranje prisutno je posebno u izbornim godinama, kada i političke stranke svjesno radikaliziraju retoriku. Takav pristup zasigurno ne doprinosi iznalaženju rješenja prihvatljivih za sve.

 

Večernji list BiH: Treba li Mostar, u kojemu su Bošnjaci u manjinskom položaju, imati poseban status u odnosu na sve druge općine i gradove u BiH?

 

Status Grada Mostara definiran je Washingtonskim i Daytonskim sporazumima i kao takav zasebno je tretiran u Ustavu FBiH i Izbornom zakonu BiH.

 

Večernji list BiH: Kako gledate na inicijativu hrvatskih stranaka da sve općine budu u istom položaju, a da za početak Travnik ima isti status  budući da su tamo Hrvati u manjini, a da, primjerice, u Banjoj Luci Hrvati i Bošnjaci imaju ista prava kao Srbi?

Konstitutivnost naroda na cijelom teritoriju BiH je ustavna kategorija, i, kao takva, ne može biti predmetom političke trgovine. Svi građani Bosne i Hercegovine moraju uživati jednak status u ostvarivanju svojih prava, na svakom dijelu teritorija Bosne i Hercegovine.

 

Večernji list BiH:Mostar ima utvrđen nacionalni veto, nije moguće izabrati više od 15 predstavnika jednoga naroda u Gradsko vijeće, dvije trećine vijećnika prihvaćaju sve odluke... sada se traže dodatni mehanizmi zaštite za Bošnjake, što Hrvati nemaju na razini FBiH niti pri izboru članova Predsjedništva. Nije li licemjerno na jednoj razini za Bošnjake tražiti apsolutnu zaštitu, a podržavati diskriminaciju Hrvata (slučaj Komšić, Vlada Alijanse, Platforme...)?

Zaštitni mehanizmi definirani Izbornim zakonom i Statutom Grada Mostara podjednako štite prava i interese predstavnika svih konstitutivnih naroda i građana Mostara koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda. S druge strane, jasno je da se ukupni odnosi Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH vrlo često povezuju s odnosima Bošnjaka i Hrvata u Mostaru. Zbog toga je vrlo važno postići sveobuhvatno rješenje za Mostar, koje će biti prihvatljivo za sve njegove građane.

 

Večernji list BiH: Zašto nije legitimno u Mostaru imati grad uređen u dvije općine, a, primjerice, to je napravljeno s glavnim gradom koji ima Sarajevo i Istočno Sarajevo. Dapače, grad je podijeljen administrativno u dvije jedinice lokalne samouprave i u dva entiteta?!

Ne bih dovodio u izravnu vezu i uspoređivao status Mostara i status Sarajeva i Istočnog Sarajeva, s obzirom da je riječ o dva potpuno različita koncepta. Kad je u pitanju inicijativa za uspostavljanje više općina u okviru Grada Mostara, neki smatraju da je takvo rješenje neučinkovito i skupo. S druge strane, svjedoci smo da u Bosni i Hercegovini postoji čitav niz rješenja koja su također više ili manje učinkovita i skupa, ali su kao takva, u određenom trenutku, bila jedino moguća i prihvatljiva. Ovdje bih također podsjetio na zaključke Vijeća za provedbu mira od 1. i 2. prosinca 2015. godine, koji definiraju Grad Mostar kao jedinstven grad s nižim jedinicama lokalne samouprave.

 

Večernji list BiH: Potkraj godine održat će se lokalni izbori, a na sceni je preslagivanje kod Srba, Hrvata, Bošnjaka. Jedinstveni srpski kandidat za načelnika Srebrenice, jedinstvena lista Hrvata u više općina, bošnjačke stranke idu zajedno u Stocu... Što vam to govori?

Koaliranje i izmjene političkih diskursa su karakteristični za svaki izborni ciklus i u drugim zemljama te time ni ovaj nije iznimka. Vrlo je važno da političke stranke ne zapostave interese svojih glasača i građana Bosne i Hercegovine.

 

Večernji list BiH: Posljednjih mjeseci evidentan je zastoj u reformama, a priča o europskome putu se koristi kao uhodani klišej. Za početak je to pitanje problema popisa. Kako ga riješiti?

Apsolutno je neprihvatljivo daljnje politiziranje i odlaganje objavljivanja rezultata popisa, kao i pretvaranje popisa u izvor političkih nesporazuma u Bosni i Hercegovini.


Nema komentara

Anketa

Ustavi