RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Presuda Prliću i ostalima u studenom iduće godine

Napisano 27.04.2016. 10:21

Prema novim informacijama koje stižu iz Haaškog suda, Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Bruno Stojić, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić ipak neće još godinama čekati na drugostupanjsku presudu u ovome slučaju, piše Večernji list BiH.

 

Najdulji proces u povijesti

Naime, sud je navodno ubrzao rad te se sada očekuje kako će presuda biti donesena u studenom iduće godine.

- Nakon što su određene zemlje zahtijevale da se procesi ubrzaju, Sud je, očito, prihvatio sugestije i sada se govori o novim rokovima rješavanja slučajeva. Prema novim najavama, presuda “šestorci” trebala bi biti izrečena u studenom iduće godine. I oni se nadaju kako će novi rokovi biti poštovani - rekli su nam naši sugovornici.

U međuvremenu, Sudsko vijeće donijelo je odluku o odbacivanju zahtjeva Valentina Ćorića za prilaganje novih dokaza u ovome postupku. Ćorić je zahtijevao da se u dokazni materijal uvrste i potpune izjave koje je davao još 1996. godine, odnosno da se dopune izjave koje su ranije bile prezentirane tijekom suđenja. Sudsko vijeće je ovaj zahtjev odbacilo. Također, uskoro će biti održana statusna konferencija na kojoj će se govoriti o trenutačnom stanju u procesu i drugim temama vezanim uz najdulji slučaj u povijesti Haaškog suda. Inače, suđenje Prliću i ostalima počelo je još 2004. godine, a da se bivši čelnici Herceg Bosne i HVO-a nisu odlučili na ulazak u žalbeni proces nakon prvostupanjske presude, neki od njih bi već bili na slobodi.

Ovakvim razvojem događaja, “šestorka” će sigurno biti iza rešetaka još godinu i pol dana. Presuda u ovome slučaju imat će dalekosežne posljedice na odnose naroda u Bosni i Hercegovini. Mnogi ovo suđenje vide kao presudu Hrvatima u BiH, a mnogo puta do sada poručeno je kako HVO nije zločinačka organizacija te kako Hrvati nisu ni mogli izvršiti agresiju na zemlju u kojoj žive stoljećima.

 

Uključenje Hrvatske

Hrvatska politika u BiH, braniteljske udruge, pa čak i službeni Zagreb, imaju zajednički stav kako se Hrvate u BiH na temelju ovoga slučaja ne može proglasiti zločinačkom organizacijom.

Zanimljivo je kako se u prvostupanjskoj presudi prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak, kao i general Janko Bobetko označavaju kao dio udruženog zločinačkog pothvata zajedno s Prlićem i ostalima. Upravo je to bio razlog da se Hrvatska aktivnije uključi u ovaj slučaj.


Nema komentara

Anketa

Ustavi