RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Još jedan državljanin BiH poginuo u Siriji

Napisano 21.05.2013. 15:29
Još jedan državljanin BiH poginuo u Siriji

Prema obavještajnim podacima, Muaz Šabić, zenički selefija koji je poginuo u sukobima u Siriji, te Bajro Ikanović i Enver Lilić na sirijsko ratište otišli su uz logističku i financijsku pomoć Nusreta Imamovića, vođe selefijske zajednice u Gornjoj Maoči.

SARAJEVO - U Siriji je poginuo još jedan državljanin BiH čiji identitet nije objavljen, ali je u selefijskim redovima poginuli poznat kao Abduldžafar.

Na sirijsko ratište otišla su 52 državljanina BiH, pripadnika selefijskog pokreta, a tamo su uglavnom pristupili jedinici En-Nusra koju američka administarcija označava kao terorističku organizaciju povezanu s Al-Qaidom.

Obuka u Turskoj

Federalna televizija prenosi da se dobrovoljci za sudjelovanje u ratu u Siriji okupljaju u turskom gradu Antakiji, a potom organizirano odlaze do tursko-sirijske granice.

Njihova sljedeća stanica je mjesto Džilveozu u blizini sirijske granice. U zemlju ilegalno ulaze na prelazu Bab el-Hava, a potom se okupljaju u mjestu Sarmada u Siriji, gdje se izvodi i vjerska obuka za sljedbenike Slobodne sirijske vojske. Ovom su uhodanom rutom u Siriju otišla i 52 državljanina BiH.

Prema obavještajnim podacima, Muaz Šabić, zenički selefija koji je poginuo u sukobima u Siriji, te Bajro Ikanović i Enver Lilić na sirijsko ratište otišli su uz logističku i financijsku pomoć Nusreta Imamovića, vođe selefijske zajednice u Gornjoj Maoči.

Posrednik Mostarac

Prema istim izvorima, Imamović je Ikanoviću preko posrednika iz Zavidovića uručio 3.000 KM, a Šabiću je novac osobno dao u Gornjoj Maoči.

U džihad u Siriju na Imamovićevu inicijativu otišli su i Senad Hasanović i Armen Dželko iz Hadžića, Haris Sivac i Muhamed Džerahović iz Zenice, Bećir Hodžić iz Visokog, Mevludin Cicvara iz Viteza, Jasmin Keserović iz Zavidovića, Elvedin Memić iz Sarajeva, Mirzet Mahmutović iz Srebrenika.

U Siriju su spremni bili otići i Jasmin Čović i Edin Alijev iz Hadžića. Posrednik za odlazak u Siriju, prema istim izvorima, bio je i Mostarac - Dževad Gološ.

Dok je o Imamoviću, manje-više sve poznato, o Gološu u javnosti nije bilo mnogo informacija.

Ovaj sirijski student, koji je jedno vrijeme bio angažiran u Islamskoj zajednici u BiH, osnivač je fondacije Darul-Kur`an, ali je zbog sukoba s rukovodstvom Islamske zajednice u Mostaru izbačen.

Bivši pripadnici odreda El mudžahid

Uz posredovanje Gološa u Siriju je otišao Fikret Hadžić iz Kaknja, koji je tamo boravio od kolovoza prošle do veljače ove godine. Hadžić je tijekom rata bio pripadnik odreda El mudžahid. Tijekom 2012. godine u Siriji je boravio i Kenan Bijedić iz Visokog, također bivši pripadnik odreda El mudžahid.

Gološ je za FTV rekao kako neke od spomenutih osoba poznaje, ali je negirao da ima ikakve veze s odlascima državljana BiH u Siriju.

Ipak, prema obavještajnim podacima pod Gološevim utjecajem su u kolovozu prošle godine u Siriju otišli i Vildan Ključo iz Livna, nekadašnji štićenik Gološove fondacije Darul-Kur`an, te Nermin Spahić iz Kaknja i Aldin Alibašić iz Sarajeva.

Dnevno.ba 


Nema komentara

Anketa

Ustavi