RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Propast još jedne bh. tvornice - Zvornički 'Birač' je uništen

Napisano 21.05.2013. 15:32
Propast još jedne bh. tvornice - Zvornički \'Birač\' je uništen

SARAJEVO - Stečaj nad Tvornicom glinice "Birač", koji je otvoren 8. travnja ove godine, od akcije spašavanja ovog nekadašnjeg zvorničkog giganta će se, najvjerovatnije, pretvoriti u „sahranu" gospodarske olupine koja više nema nikakvu imovinu, nego samo višemilijunske dugove! Kako „Avaz" saznaje, dosadašnjim stečajnim postupkom je utvrđeno da se iz  stečajne mase „Birča" neće imati šta naplatiti jer je najveći dio imovine prenesen na povezane litvanske firme.

A ukupna dugovanja ove tvornice za kratkoročne i dugoročne kredite, porez te prema dobavljačima bit će nekoliko puta veća od njezine vrijednosti. Stečajni upravnik Lazo Đurdević jučer je kazao da se još nije detaljno upoznao sa financijskom dokumentacijom „Birča", kao i da uopće „nema predstavu" do kada bi stečajni postupak mogao trajati.

- Ima mnogo sporova koji će se voditi i uglavnom su vezani za imovinu. Najviše je problema oko identifikacije nekretnina. Stanje je zabrinjavajuće - kazao je Đurđević. Litvanci su se, kako neslužbeno saznaje Dnevni avaz, prije nešto manje od godinu pripremili za scenarij da vlasti u RS pokrenu stečaj nad „Birčom" i svu imovinu prenijeli na firme gdje imaju 100 postotno vlasništvo, a teret dugova i obaveza ostavili na ovoj tvornici.

Sredinom prošle godine akcijsko društvo „Birač" u svom stopostotnom vlasništvu imalo je firme „Birač-Europe" iz Litvanije, „Birač Energo" Zvornik, „Mehaniku" Zvornik i „Aluminu" Karakaj. UKIO grupa, s milijarderom Vladimirom Romanovim na čelu, nakon toga je obavila restrukturiranje te fiktivno ulaganje tako što je „Birač-Europe" iz Litvanije, dakle firma kćerka zvorničkog „Birča", koji je imao stopostotno vlasništvo nad njom, kupila „Aluminu" Karakaj i „Mehaniku" Zvornik.

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH ovu navodnu investiciju čak je registrirala kao najveće ulaganje u prošloj godini, iako se samo radilo o transferima unutar iste grupacije.

- Prema podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, najveća ulaganja u 2012. godini su bila od „Birač-Europe Litvanija - kupovina „Alumina" Karakaj 253,1 milijun KM te kupovina „Mehanika" Zvornik 63,51 milijun KM od iste kompanije - navedeno je u službenom dokumentu, Informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja za razdoblje siječanj - prosinac 2012. godine.

Na taj način sva značajna imovina prenesena je u vlasništvo litvanskih povezanih firmi, dok je zaključno s prošlom godinom „Birač" imao više od 700 milijuna maraka akumuliranog gubitka,.

Dnevno.ba 


Nema komentara

Anketa

Ustavi