RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Josip Kvasina: U SBŽ-u se zanemaruje volja 90 posto hrvatskih birača

Napisano 02.04.2011. 10:18

Otvoreno pismo - Predsjednik Kluba Hrvata

Josip Kvasina: U SBŽ-u se zanemaruje volja 90 posto hrvatskih birača

■ Srednjobosanska županija je zbog svoje specifičnosti ogledalo i duh BiH

U pismu se apelira na zastupnike, kojima je pismo upućeno, da se zapitaju i nađu valjan odgovor na postojeće gaženje Hrvata u ovoj županiji u svakom pogledu, pa i izborne volje

Događanja u Srednjobosanskoj županiji nakon prošlogodišnjih izbora i kasniji pokušaji oko provedbe izbornih rezultata i načini kako je to vođeno i rađeno, razlozi su otvorenog pisma koji je u petak zastupnicima bošnjačke, srpske i drugih nacionalnosti uputio Klub hrvatskog naroda u ovom najvišem županijskom zakonodavnom tijelu.

Kronologija događanja

Pismo je potpisao predsjednik Kluba Josip Kvasina, a u prvom dijelu pisma navodi se kronologija događanja koja jasno govori o namjerama formiranja županijskih struktura vlasti bez stranaka s hrvatskim predznakom - HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i HSS-NHI-ja.
A uz to što je HDZ BiH u Srednjobosanskoj županiji pobjednička stranka na proteklim izborima, ove tri stranke imaju ukupno trećinu (10) od ukupno 30 zastupnika koliko ih ima županijska Skupština. Navode se i svi pokušaji hrvatskoga bloka da se pravodobno, sukladno Poslovniku o radu Skupštine i županijskom Ustavu, postignu dogovori oko parlamentarne većine i formiranja županijskih struktura vlasti. No, na sve te pokušaje, kaže se u pismu, uopće nije bilo reakcija. U pismu se apelira na zastupnike kojima je pismo upućeno, da se zapitaju i nađu ili traže valjan odgovor u Poslovniku o radu Skupštine, u županijskom Ustavu, ili pak kod svojih stranačkih čelništva, zašto trećine zastupnika nema u skupštinskim klupama u trenutcima kada se biraju i formiraju tijela vlasti, kada se donose važne odluke za sve građane ove županije. Da traže i nađu valjan odgovor, zašto se grubo zanemaruje volja 35 tisuća birača hrvatske nacionalnosti.

Tumače što treba činiti

Zastupnici se u pismu podsjećaju na specifičnost ove županije koja je, po mnogo čemu, "ogledalo i duh Bosne i Hercegovine, pa je, sukladno tomu, "i odgovornost svih zastupnika u županijskoj Skupštini bez obzira na nacionalnu ili stranačku pripadnost, tim veća".
- Ne želimo rušiti međusobne, međustranačke i međunacionalne odnose niti pak stvarati i produbljivati bilo kakve probleme Ali, s pravom očekujem poštovanje Poslovnika o radu Skupštine i županijskog Ustava. Naravno, ne očekujemo i ne prihvaćamo da vi ili bilo tko drugi Klubu Hrvata i hrvatskim zastupnicima tumači što im je činiti - poručio je zastupnik Kvasina.

Povratak radu i funkcioniranje Skupštine SBŽ-a
■ - Postojeći mehanizmi koje u sebi nose i sadrže Poslovnik i Ustav ne mogu se zanemarivati i osporavati i doneseni su da bi se poštovali i provodili, a ne rušili i kršili – poručio je predsjednik Kluba Hrvata u Skupštini Srednjobosanske županije Josip Kvasina županijskim zastupnicima. Na kraju pisma Kluba Hrvata se apelira na povratak rada i funkcioniranje županijske Skupštine u okvire Poslovnika i Ustava "jer se u suprotnom bojimo ulaska u slijepu ulicu i mogućih teških posljedica za koje ne želimo snositi odgovornost".
Nikakvih reakcija na ovo pismo još uvijek nije bilo.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi