RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zbunjeni i uplašeni

Napisano 02.04.2011. 10:44

Zbunjeni i uplašeni

Hrvati nisu jednakopravni, a to i ne mogu biti sve dok se ne budu stvarno poštivali i etnički i građanski princip
 

Šesti susret Biskupske konferencije BiH s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH fokusirao se na vjerski odgoj u vrtićima u BiH i na temu nove ili druge evangelizacije Crkve, koja u BiH obilježava 130. obljetnicu uvođenja redovne biskupske hijerarhije. No, i mons. Ivo Tomašević, tajnik BKBiH, svjestan je da je sve što je o spomenutom susretu rečeno u saopćenju, palo u sjenu posljednjeg pasusa u kojem se kaže:
"Osjećajući koliku zbunjenost, pa i strah u narod unosi stvaranje političke krize i pokušaja da se predstavnici hrvatskog naroda, izabrani većinskom voljom toga naroda, isključe iz struktura zakonodavne i izvršne vlasti, biskupi i viši redovnički poglavari i poglavarice pozivaju sve odgovorne domaće političare i predstavnike međunarodne zajednice da u svojim odlukama i nalozima poštuju činjenicu da je hrvatski narod u BiH konstitutivan. Ako je, dakle, konstitutivan, a jeste, onda se ni vlast ne može konstituirati bez predstavnika za koje se taj narod većinski opredijelio..."

Bez strančarenja

Da li su pojedini mediji ovu izjavu ispravno protumačili kao da se vrh KC opredijelio za jednu političku opciju, pitamo Tomaševića, koji ističe da su sudionici susreta naglasili apstrahiranje od opasne borbe među strankama za vlast:
"...Stranke se bore za fotelje, pa i one koje, navodno, kritiziraju druge. Ali, točno je kako je puno razloga za postavljanje pitanja: Postoji li granica dekonstituiranju hrvatskog naroda u BiH i komu i čijem dobru bi to imalo služiti?! Moj je dojam da bi najveći broj Hrvata to upitao" smatra Tomašević, podsjećajući na to da je daytonski ustav, entitetskom podjelom, legalizirao nepravdu, o čijim posljedicama govori i to da je u RS-u, tijekom ratnih godina živjelo 3 posto Hrvata, kojima se u međuvremenu pridružilo isto toliko ili neznatno više:
"Uglavnom je to stari svijet, a poznato je da 49 posto teritorije BiH pripada RS-u, u kojem se od rata ništa nije poboljšao status Hrvata. A sada se dogodilo da i na razini Federacije vlast može biti formirana bez volje većinskih predstavnika hrvatskog naroda" govori Tomašević, ne odbijajući komentirati izjavu biskupa Pere Sudara kako politika SDP-a, u suštini, radi protiv interesa tog najmanjeg naroda.

Većina je većina

"Biskupi, po svome poslanju, ne mogu stati na stranu stranke, jer je stranci cilj vlast, svakoj stranci - ponavljam. Ali, u ovakvoj situaciji, mislim da je to jasno i onima koji nisu Hrvati. Zaključujem to po onome što sam čuo od građana Sarajeva, Hrvati nisu jednakopravni, a to i ne mogu biti sve dok se ne budu stvarno poštivali i etnički i građanski princip", kaže tajnik BK BiH, a na tvrdnju da se nerijetko manipulira izbornim rezultatima, pa se, recimo, kaže da su dva HDZ-a dobila 90 posto glasova hrvatskog naroda, Tomašević odgovara:
"Nije bilo 90 posto, ali su sigurno ipak dobili većinu. No, onda imaju i obvezu da zastupaju i Hrvate u Doboju i u Banjoj Luci i u Goraždu. Kao i da, braneći zakonitim političkom sredstvima jednakopravnost Hrvata, štite i vitalni interes zemlje BiH."

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi