RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Josipović još jednom: "Konačno naći aranžman koji bi bio pravedan i koji bi zadovoljio sva tri naroda"

Napisano 16.01.2010. 22:04

Zagreb  - Novoizabrani predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je da ne može biti dugotrajnog, stabilnog rješenja za Bosnu i Hercegovinu bez dogovora sva tri konstitutivna naroda u toj državi i izrazio nadu da ni Srbija ni Hrvatska neće upasti u zamku da vode pregovore umjesto tamošnjih Srba odnosno Hrvata.

U intervjuu agenciji Beta, Josipović je izjavio da bez rješenja koje bi omogućilo "jednakopravnost naroda i pojedinaca neće biti ni stabilnosti u BiH i u regiji".

"Veliki zadatak političara, prije svega, u BiH, ali i iz okruženja i međunarodne zajednice, jeste da konačno nađu aranžman koji bi bio pravedan i koji bi zadovoljio sva tri naroda", kazao je novoizabrani predsjednik Hrvatske.

Josipović je izrazio nadu da Srbija neće upasti u zamku da vodi pregovore umjesto Srba u BiH, kao što, kako je rekao, Hrvatska neće voditi pregovore umjesto Hrvata. "Istorijsko iskustvo je da nikakva nametnuta rješenja spolja ne mogu da budu dobra. Nema dugoročnog rješenja ako se ne dogovore sva tri konstitutivna naroda", istakao je Josipović.

Ocijenio je da je trenutno ustavno rješenje u BiH loše za Hrvate, jer "nemaju mehanizam da svoju konstitutivnost pretoče u politički proces odlučivanja kako to čine Srbi i Bošnjaci". Dodao je, međutim, da nije važno koliko će biti entiteta u BiH, već da bude postignut dogovor unutar te države.

 

rtvfbih.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi